13 Φεβ 2011

Λάρισα: Εκδήλωση για τα ενεργειακά κτίρια

Από την εφημερίδα "Πρώτο ΘΕΜΑ"

Υποχρέωση της Ελλάδας η προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία.

12/02/2011 00:18



«Ο ΚΕΝΑΚ, είναι ένας ρεαλιστικός κανονισμός. Και φιλοδοξούμε το 2019 όλα τα κτίρια της χώρας να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Πολύ δύσκολος στόχος, στοχεύουμε ψηλά».

Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα από την Λάρισα, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το τμήμα Κ:Δ Θεσσαλίας του ΤΕΕ για το θεσμικό πλαίσιο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων .

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων η κ. Καραβασίλη, ήταν υποχρέωση της Ελλάδας από το 1993 να προσαρμοστεί στην Οδηγία που είχε εκδοθεί τότε από την Ε. Ε. και η οποία έθετε τα ίδια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και τώρα. Τη θωράκιση των κτιρίων με θερμομόνωση, την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων σε πρότυπα από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης.

Από τότε μετά τη Σύνοδο του Ρίο για το Κλίμα που αλλάζει, η Ευρώπη είχε θέσει τους στόχους της. Το 1998, παρατήρησε, είμαστε πανέτοιμοι στο υπουργείο να εφαρμόσουμε τον πρώτο ενεργειακό κανονισμό. Ζητήματα που σήμερα φαίνονται ως τομές, που θεωρείται ότι φέρνουν αναστάτωση σε μελετητές και πολεοδομίες συζητούνται από την Πολιτεία με τη συμμετοχή και του ΤΕΕ, από το 1994-95.

Είναι δύσκολη η συγκυρία, επεσήμανε η κ. Καραβασίλη, για το εγχείρημα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Την ώρα που οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι καθώς καλούνται να πληρώσουν. Είναι κακό που η Πολιτεία αδυνατεί να παράσχει κίνητρα ώστε να διεισδύσει η προσπάθεια αλλαγής των κτιρίων, αλλαγής των πόλεων.

Όμως το οικονομικό πρόβλημα είναι που φέρνει και την επανάσταση. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε με τα σκουπίδια, με το νερό, με την ενέργεια στο σπίτι μας, τι κάνουμε για τον πλανήτη, τι κάνουμε για τον διπλανό μας.

Η γραμματέας περιβάλλοντος και ενέργειας, υποστήριξε ότι έρχεται νέα σημαντική τομή με τη Ταυτότητα των Κτιρίων. Και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών « θα φέρει τα πάνω κάτω». Ο έλεγχος του κάθε κτιρίου θα είναι πραγματικός, σε τρία στάδια, από τη θεμελίωση ακόμα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη χώρα υπάρχουν 4 εκατομμύρια κτίρια θερμικά απροστάτευτα. Όσο και να κάψουμε πετρέλαιο ή να δουλέψουμε το κλιματιστικό, δεν ζεσταινόμαστε, δεν δροσιζόμαστε. Τα κτίρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και απαιτούν για την κατασκευή τους αρμονική και δημιουργική συνεργασία και των τριών ειδικοτήτων. Των πολιτικών, των μηχανολόγων και των αρχιτεκτόνων μηχανικών. Κι έτσι δεν θα μπορεί κανένας εργολάβος να «κλέβει» τη σφραγίδα, ο μηχανικός ως επιστήμονας θα είναι απολύτως απαραίτητος στη μελέτη και την κατασκευή του κτιρίου, αμειβόμενος βεβαίως, ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: