7 Μαρ 2011

Σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων κλείνει τρεις επιχειρήσεις

Οι επιθεωρητές έχουν μια τεράστια λίστα από υπότροπους τους οποίους θα ελέγξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι θα μπουν λουκέτα που θα κάνουν «πάταγο» αναφερόμενοι σε μεγάλες εταιρείες.

Τα τρία πρώτα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις έχουν μπει ήδη ύστερα από ελέγχους των ράμπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ στη λίστα βρίσκονται κι άλλες μονάδες που αναμένεται να σφραγιστούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς όλα δείχνουν ότι στον Ασπρόπυργο όπου πρόσφατα σε γεώτρηση εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε τρομακτικές ποσότητες (480 μγ/λίτρο), δεκάδες βιομηχανικές μονάδες από Αττική και Βοιωτία ξεφορτώνονται τα τοξικά τους απόβλητα, μετατρέποντας την «πίσω αυλή» της Αθήνας σε… χαβούζα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου και εισήγησης των επιθεωρητών στα μέσα Φεβρουαρίου, σφραγίστηκε η μονάδα της εταιρείας BATANODE METALSTAR που εδρεύει στα Οινόφυτα και παράγει μπαταρίες, καθώς μεταξύ άλλων παραβάσεων, διαπιστώθηκε και παράνομη υπαίθρια αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων της στον αύλειο χώρο της μονάδας. Μάλιστα για την ιδιοκτήτη της μονάδας ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία. Η εταιρεία ήταν υπότροπη, καθώς δεν συμμορφώθηκε παρά τους δυο ελέγχους που προηγήθηκαν (το 2004 και το 2009) και τις συστάσεις των επιθεωρητών.

Πολύ σημαντικό είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε και την ιατρική εξέταση των εργαζομένων.

Παράλληλα, η επιχείρηση έπαιρνε παράνομα ρεύμα από εγκατεστημένο Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος μεγάλης ισχύος παρά τη σχετική απόφαση διακοπής και την ακόλουθη διακοπή της ηλεκτροδότησης από προηγούμενο έλεγχο.

Η δεύτερη επιχείρηση που σφραγίστηκε είναι το Συσκευαστήριο Καρότων-Κρεμμυδιών ΠΑΠΠΑΣ στην Υλίκη, η οποία δεν διέθετε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 καμία άδεια λειτουργίας ή περιβαλλοντική άδεια. Επίσης η επιχείρηση βρίσκεται εντός της ζώνης των 1.500 μ. από την ανώτατη στάθμη της λίμνης και πλησίον του αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ. Η πλύση των λαχανικών γίνονταν με νερό γεώτρησης και τα απόνερα με υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων παροχετεύονταν σε λιμνοδεξαμενές όπου καθιζάνει η λάπση και μέσω τάφρου στην Παραλίμνη (δεύτερος ταμιευτήρας λίγα χλμ. βόρεια της Υλίκης). Η μονάδα βρίσκεται εντός της περιοχής προστασίας των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της Αθήνας.

Σφράγισμα εταιρειών

Πριν από αυτά τα δυο λουκέτα είχε προηγηθεί και το σφράγισμα της εταιρείας ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα που έκαιγε ανεξέλεγκτα πετ κοκ και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Οι επιθεωρητές έχουν μια τεράστια λίστα από υπότροπους τους οποίους θα ελέγξουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θα μπουν λουκέτα που θα κάνουν «πάταγο» αναφερόμενοι σε μεγάλες εταιρείες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν με κάθε τρόπο το περιβάλλον και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές βρίσκονται σε συναγερμό για την υπόθεση του Ασπροπύργου όπου σε γεώτρηση βιομηχανικής μονάδας εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα 480 μ.γ/λίτρο. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υποψιάζονται ότι στον Ασπρόπυργο καταλήγουν τοξικά απόβλητα από πολλές περιοχές της χώρας μέσω του κυκλώματος παράνομης διακίνησης αποβλήτων. Την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφτούν εκ νέου το χώρο οι επιθεωρητές με στελέχη του ΙΓΜΕ, ώστε να εξετάσουν κατά πόσο το εξασθενές χρώμιο έχει φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: