7 Φεβ 2011

Σχέδια για ενίσχυση των επιθεωρήσεων περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο

ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις αποκεντρωμένες Περιφέρειες σχεδιάζει να τοποθετήσει το ΥΠΕΚΑ. Ενα σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες προωθεί την ενδυνάμωση των επιθεωρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Οπως επεσήμανε σήμερα η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως ο Ασωπός, η Μεσσαπία, ο Μαλλιακός, η Θεσσαλία κ.ά. Το πρώτο περιφερειακό γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σχεδιάζεται να γίνει στα Οινόφυτα.

Η κυρία Καραβασίλη τοποθετήθηκε και σχετικά με την επίμαχη ρύθμιση η οποία αυξάνει την αρτιότητα για δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές Natura. «Η ιστορία με την εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να πάρει ένα τέλος, πόσο μάλλον σε προστατευόμενες περιοχές. Δεν λέω να την καταργήσουμε αλλά απαιτούνται ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες σταδιακά θα δώσουν λύσεις σε όλα τα οικιστικά ζητήματα. Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τις παρεκκλίσεις οι οποίες δημιουργούν και τα περισσότερα προβλήματα. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά και σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Η κουβέντα που άνοιξε με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα είναι χρήσιμη. Χρειάζεται ενημέρωση και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις τομές που απαιτούνται», τόνισε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν περιπτώσεις υποβάθμισης προστατευόμενων περιοχών τις οποίες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2000-2010) τα μέλη της Ορνιθολογικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών (60%) αφορούσε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας τους. Το 22% των καταγγελιών είχε σχέση με περιοχές οι οποίες δεν εντάσσονται σε κάποιο καθεστώς προστασίας. Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν παρεμβάσεις σε υγροτόπους (οικιστική ανάπτυξη, επιχωματώσεις, και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας) αλλά και παράνομη κατοχή ή πώληση από καταστήματα πώλησης κατοικίδιων (pet shop) άγριων πτηνών.

Η πλειονότητα των καταγγελιών αναφέρονταν στην Περιφέρεια Αττικής και αφορούσαν κυρίως την παράνομη κατοχή και αγοραπωλησία πουλιών μέσω καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων και μεταξύ ιδιωτών. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις υποθέσεις που κατέγραψε η Ορνιθολογική, οι ελάχιστες εναπομείνασες φυσικές περιοχές της Αττικής και κυρίως οι υγρότοποί της, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και από μπαζώματα και επιχωματώσεις.

Την Περιφέρεια Αττικής ακολουθεί, σε αριθμό καταγγελιών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου καταγράφηκε εξίσου έντονα το φαινόμενο της συστηματικής και εκτεταμένης οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης. Ανησυχητικός ήταν επίσης ο αριθμός των περιστατικών λαθροθηρίας στις δύο αυτές Περιφέρειες.


και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παραβάσεις σε Natura"
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/02/2011_431011

Δεν υπάρχουν σχόλια: