Τέσσερα κτίσματα σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, τα οποία θα κατεδαφιστούν
Του Γιωργου Λιαλιου
Τα πρώτα τέσσερα αυθαίρετα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Πρόκειται για δύο κατοικίες, ένα στάβλο και μία αποθήκη στον Μαραθώνα και το Γραμματικό, για τα οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατεδάφισης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράει αυτές τις ημέρες στη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που να επεκτείνει την αρμοδιότητά της σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και να παράσχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για το έργο της.
Η τηλεσκοπική παρακολούθηση των καμένων περιοχών ξεκίνησε λίγο μετά τις πυρκαγιές, με τη βοήθεια της «Κτηματολόγιο Α. Ε.». Οι καμένες περιοχές φωτογραφήθηκαν από δορυφόρο και κάθε μήνα φωτογραφίζονται από αεροπλάνο ώστε να εντοπίζονται τυχόν διαφορές. Η φωτογράφιση είναι τόσο λεπτομερής, που μπορούν να εντοπιστούν εκχερσώσεις, παρεμβάσεις σε μάντρες, ακόμα και η ανέγερση... μπάρμπεκιου.
Mέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί και ελεγχθεί περίπου 60 περιπτώσεις. Επρόκειτο όμως κυρίως για παραπήγματα, αντιπλημμυρικά έργα, περιφράξεις ή εκχερσώσεις. Πριν από λίγο καιρό, αυτό άλλαξε: οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν τα πρώτα τέσσερα αυθαίρετα κτίρια: ένα λυόμενο κτίσμα και μία ημιυπόγεια κατοικία από μπετόν στην περιοχή του νεκροταφείου Μαραθώνα, μια προκατασκευασμένη ξύλινη οικία στο Γραμματικό, μια σιδερένια αποθήκη σε βάση από μπετόν και μια επέκταση προϋπάρχουσας αποθήκης στη θέση Τσιανάθι Καλεντζίου του Μαραθώνα και μια στάνη για πρόβατα στη θέση Ρουμπάκιστα Καλεντζίου του Μαραθώνα. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συνοδευόμενοι από υπαλλήλους του δασαρχείου (για τις δασικές περιοχές) ή της πολεοδομίας (για τις υπόλοιπες) πραγματοποίησαν αυτοψίες και κίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, βέβαια, υπέβαλαν ένσταση. «Είμαστε σε αναμονή να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και μετά θα δρομολογήσουμε την κατεδάφιση», λέει στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη. «Υπεύθυνη για την κατεδάφιση μέσα σε δασικές περιοχές είναι η Περιφέρεια Αττικής, αλλά αν δεν το πράξει, θα παρέμβουμε και θα αναθέσουμε σε υπεργολάβο την υπόθεση. Δεν ξέρω, βέβαια, πόσο εύκολο θα αποδειχθεί αυτό, καθώς στο παρελθόν ζητήσαμε από τεχνικές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να δημιουργήσουμε κατάλογο όσων αναλαμβάνουν κατεδαφίσεις και δεν εμφανίστηκε κανείς. Ισως γιατί είναι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να χτίσουν τα αυθαίρετα».
Η εξεύρεση συνεργείων κατεδάφισης δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Τους πρώτους μήνες, είχαμε μεγάλο πρόβλημα στη συνεργασία με τις τοπικές πολεοδομίες, τα δασαρχεία, ακόμα και την αστυνομία. Δεν έστελναν προσωπικό, δεν απαντούσαν στις εκκλήσεις μας, προτιμούσαν να μην ασχοληθούν», λέει η κ. Καραβασίλη. «Ευτυχώς, τώρα, η συνεργασία είναι ομαλή».
«Κρατικά» συνεργεία
Η δημιουργία «κρατικών» συνεργείων για κατεδαφίσεις, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που πρόκειται να αντιμετωπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. «Επεξεργαζόμαστε μια γενικότερη ρύθμιση που θα αφορά και την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, που βρίσκεται υπό στελέχωση. Θέλουμε να επεκτείνουμε τη δικαιοδοσία της και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, θέλουμε να την υποστηρίξουμε οικονομικά και τεχνικά ώστε να μην μπαίνει εμπόδιο στο έργο της... η έλλειψη μηχανημάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου