7 Ιαν 2008

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ; SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ!

Προειδοποίηση γιατρών για το εξασθενές χρώμιο



Της Λινας Γιανναρου

«Το εξασθενές χρώμιο σκοτώνει. Τέρμα». Αυτό τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι άναυδοι παρακολουθούν τις αρχές (μήνες μετά την αποκάλυψη της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας με την τοξική ουσία) να μιλούν ακόμη για «όρια ασφαλείας». Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας (μιας εκ των περιοχών -θυμίζουμε- όπου ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο) διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι η ουσία διατηρεί τη μεταλλαξιογόνο, καρκινογόνο δράση της ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες και, κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από τον άνθρωπο. «Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Αντίθετα ισχύει η αρχή: όσο χαμηλότερη η έκθεση τόσο μικρότερη η πιθανότητα καρκινογένεσης», σημειώνουν οι γιατροί. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική των ορίων του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου». Πόσω μάλλον, συνεχίζουν, όταν η ρύπανση του νερού με τη συγκεκριμένη ουσία «είναι τεχνικά δυνατόν να αποφευχθεί».

Πράγματι, κάποιοι φαίνεται ότι επιχειρούν να «κρυφτούν» πίσω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (μg/l), το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την παρουσία χρωμίου στο νερό. «Αλλο ολικό χρώμιο και άλλο εξασθενές χρώμιο», εξηγεί στην «Κ» ο χημικός μηχανικός κ. Θ. Παντελόγλου. «Για το εξασθενές χρώμιο, ήδη από το 1970 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι το αποδεκτό όριο δεν ξεπερνά τα 0,05 μg/l, δηλαδή όταν η ουσία είναι μόλις ανιχνεύσιμη». Κι όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν ανιχνευθεί επίπεδα εξασθενούς χρωμίου 15μg/l (Θήβα), 55μg/l (Οινόφυτα), 35μg/l (Ωρωπός), 130-330μg/l (Αυλίδα). Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας, η κατανάλωση εξασθενούς χρωμίου μπορεί να προκαλέσει «μετά βραχυχρόνια και μακροχρόνια έκθεση και αναλόγως του ποσού της έκθεσης» από δερματικά εξανθήματα και έλκη ως αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στα νεφρά και στο ήπαρ, καρκίνο, ακόμα και τον θάνατο. Ο ΙΣΘ ζητεί να διακοπεί πάραυτα η υδροδότηση περιοχών στις οποίες έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο, καθώς και να ξεκινήσει έρευνα για τις συνέπειες της διείσδυσης της ουσίας στην τροφική αλυσίδα.

Το εξασθενές χρώμιο, ωστόσο, δεν εισήλθε στη ζωή μας μόνο εξαιτίας της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό. Ανιχνεύεται και σε άλλες περιοχές της χώρας με βιομηχανική δραστηριότητα, όπως π.χ. στο Κορωπί. Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο παρουσίαζε σχετική έρευνα του ΙΓΜΕ, την οποία η «Κ» είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο (17/6, «Δηλητήριο το νερό στην περιοχή Κορωπίου»), η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ, ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 4 βιομηχανίες και ότι εκδόθηκαν αποφάσεις απαγόρευσης υπεδάφιας διάθεσης αποβλήτων σε 8 άλλες.

Την παντελή έλλειψη προστασίας των υδάτων στη χώρα μας έρχεται να επαναβεβαιώσει και η αποκάλυψη, μέσω ΣΚΑΪ, ότι λόγω του ανύπαρκτου δικτύου αποχέτευσης του Αγίου Στεφάνου, τα απόβλητα του δήμου καταλήγουν στη λίμνη του Μαραθώνα. Οι συνέπειες, ανυπολόγιστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: