7 Ιαν 2008

ΟΙΝΟΦΥΤΑ Εντείνονται οι κινητοποιήσεις για το νερό-δηλητήριο



«Εξαφάνισαν» το χρώμιο σταματώντας τις μετρήσεις
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29-10-2007)


Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο από το νερό που πίνουν χιλιάδες άνθρωποι; Σταματάμε να το μετράμε στις χημικές αναλύσεις!!!


Τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο στο νερό στα Οινόφυτα. Μετά εντοπίστηκε και σε πολλούς άλλους δήμους της περιοχής οι λύσεις ακόμη αναζητούνται
Αυτή τη μέθοδο επέλεξαν, όπως φαίνεται, στην ταλαιπωρημένη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων όπου τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο. Συνέπεια της μέτρησης εξασθενούς χρωμίου (ξεχωριστά από το συνολικό) ήταν να ξεσπάσει τεράστια αναταραχή σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή που καλύπτει εκτάσεις στους όμορους νομούς Βοιωτίας, Αττικής και Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι το χρώμιο είναι ένα από τα βαρέα μέταλλα, που θεωρείται τοξικό όταν εντοπίζεται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (κοινή υπ.απόφαση 2600/2001), το νερό παύει να είναι κατάλληλο όταν το ολικό χρώμιο ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ομως μία από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το ολικό χρώμιο, αυτή του εξασθενούς, θεωρείται ιδιαιτέρως τοξική, καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος. Στις 3/8/2007 το εξασθενές χρώμιο μετρήθηκε για πρώτη φορά στα Οινόφυτα σε έξι δείγματα. Στα δύο ήταν πάνω από 50 μγρ/λίτρο με συνέπεια να απαγορευτεί η χρήση του νερού, χωρίς όμως να σταματήσει και η κυκλοφορία στο δίκτυο ύδρευσης. Εξαγγελίες έγιναν πολλές αρχικώς από την περιφέρεια, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με ελέγχους στις βιομηχανίες, όπου εντοπίζεται και η πηγή της μόλυνσης.

Τη στιγμή όμως που η κινητοποίηση εντείνεται και το εξασθενές χρώμιο εντοπίζεται στο νερό πολλών άλλων δήμων (Θήβα, Ωρωπός, Αυλίδα, Σχηματάρι), έρχονται οι νέες μετρήσεις στα Οινόφυτα, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2007, όπου το εξασθενές χρώμιο δεν έχει μετρηθεί! Ομως έχει βρεθεί:

- Στο τρίτο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι 43,6 μγρ. ολικού χρωμίου. Εκεί είχε βρεθεί τον Αύγουστο 43 μγρ. εξασθενούς χρωμίου (44,7 ολικό). Ενώ τον Μάιο ήταν 36,8 το ολικό και τον Μάρτιο 36,1.

- Στο δεύτερο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι το ολικό μετρήθηκε 51,4 μγρ. τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο το ολικό ήταν 53,8, εκ των οποίων τα 51 μγρ. ήταν εξασθενές. Στις προηγούμενες μετρήθηκε το ολικό πάνω από τα 40 μικρογραμμάρια.

- Επίσης στις τελευταίες μετρήσεις, όπου δεν μετρήθηκε το εξασθενές, πάρθηκαν δείγματα μεταξύ άλλων από τις θέσεις Δημαρχείο (47 μγρ. το ολικό), Γκορίτσα (41,4), Λάκκα-ιδιωτική γεώτρηση (12,8), Δήλεσι-Πλατεία (31,8).

- Τον Αύγουστο είχε εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων σε δύο θέσεις του Δήμου Οινοφύτων και κοντά στα 30 μικρογραμμάρια στην περιοχή Δηλεσίου.

Για ποιο λόγο όμως σταμάτησε να μετριέται το εξασθενές χρώμιο; Ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος μας απάντησε αρχικώς ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι μετρήσεις: «Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι όταν μετράμε το ολικό χρώμιο, το 90% είναι εξασθενές». Παραδέχτηκε όμως ότι γι' αυτό δεν υπάρχει γραπτή παραδοχή από κάποια επίσημη αρχή και μας δήλωσε ότι στην επόμενη μέτρηση θα ζητήσει πάλι να μετρηθεί το εξασθενές.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γ. Γαβριήλ, μας δήλωσε σχετικώς ότι εκείνος δεν πρόκειται να σταματήσει τη μέτρηση για το εξασθενές, μέχρι να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί το καρκινογόνο στοιχείο από το νερό της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: