7 Οκτ 2008

Πολιτική δίκη και η αλήθεια θα λάμψει!

Στοιχεία-σοκ για το έγκλημα του Ασωπού

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Με τη συγκλονιστική μαρτυρία για το «έγκλημα του Ασωπού» του προέδρου Ομοσπονδίας 42 συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, που συστάθηκε το 1995 και είχε κύριο στόχο την απορρύπανση του ποταμού, Χ. Παναγόπουλου, καθώς «40 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μια χημική ανάλυση κι εμείς πεθαίνουμε από καρκίνο», έκλεισε χθες η δεύτερη ημέρα της δίκης -στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνας- της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Μαργαρίτας Καραβασίλη.


Και όπως κατηγορηματικά υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος αλλά προέκυψε, άμεσα ή έμμεσα, και από άλλες καταθέσεις μαρτύρων -και μάλιστα του κατηγορητηρίου- όσο και από αδιάψευστα έγγραφα ντοκουμέντα τα οποία προσκόμισαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης, Νικ. Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, «η μόνη που είχε δείξει απεριόριστο ενδιαφέρον κι άρχισε το 2003 τους ελέγχους, αλλά ενημέρωνε κι εμάς τους κατοίκους βήμα προς βήμα, ενώ τόλμησε να πει δημόσια τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν η Καραβασίλη».

«Μας έλεγε η γυναίκα: "Εχω να κάνω με άγρια θηρία. Βοηθήστε με κι εσείς οι σύλλογοι". Και τελικά καθαιρέθηκε από τη θέση της γιατί χτύπησε το μαχαίρι στο κόκαλο», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για την πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, η οποία απομακρύνθηκε το 2005 για να αντικατασταθεί από τον Ιωαν. Δερμιτζάκη, ύστερα από απόφαση του υπ. ΠΕΧΩΔΕ.

Και τώρα βρίσκεται κατηγορούμενη για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου» έπειτα από μήνυση του κ. Δερμιτζάκη, με αφορμή τοποθετήσεις της σε εφημερίδες (όπως και στην «Ε»), σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισε ασχολούμενη σοβαρά με το τεράστιο θέμα του Ασωπού και όχι μόνο. Η κ. Καραβασίλη είχε μεταξύ άλλων αναφερθεί σε «αδιαφανείς διαδικασίες» και «επιλεκτικούς ελέγχους» στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, ενώ αναφερόμενη στη συνεργασία της τότε με τον κ. Δερμιτζάκη είχε υποστηρίξει ότι «οι έλεγχοι στον Ασωπό είχαν ουσιαστικά ατονήσει από τις αρχές του 2005, παρά το γεγονός ότι είχα δώσει εντολή να διατηρηθεί το θέμα σε προτεραιότητα, δεδομένου ότι ο προϊστάμενος του τομέα Ν. Ελλάδας ακολουθούσε δική του "πολιτική" κι έχοντας δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία εν αγνοία μου».

Οι ισχυρισμοί της όμως σε ό,τι αφορά χειρισμούς για το θέμα του Ασωπού επιβεβαιώνονται και από τα γεγονότα, καθώς όπως οι συνήγοροί της κατέδειξαν (και το παραδέχτηκαν και μάρτυρες) «η πολιτική ηγεσία, ο αρμόδιος υπουργός, ενεργοποιήθηκε το 2007, όταν με αφορμή καταγγελίες και εκκρεμοδικίες που υπήρχαν σε βάρος της Ελλάδας έγινε τηλεοπτική εκπομπή και βούιξε ο τόπος».

«Τότε -επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που με τις ερωτήσεις του έχει αναδείξει το πολιτικό περιεχόμενο της υπόθεσης- είπε ο Σουφλιάς: - "Τρεχάτε όλοι στον Ασωπό"».

Καταπέλτης όμως σε βάρος της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν και η μαρτυρία του κ. Παναγόπουλου:

«Τόσα χρόνια δεν γινόταν μια χημική ανάλυση και εμείς πίναμε εξασθενές χρώμιο. Το 90% των βιολογικών καθαρισμών δεν λειτουργούν. Ο Δερμιτζάκης είναι ένας έντιμος άνθρωπος, όμως μετά την απομάκρυνση της Καραβασίλη το θέμα του Ασωπού παραμερίστηκε. Ευθύνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο Δερμιτζάκης, όχι σκόπιμα, έχει το μερίδιο της ευθύνης του. Αλλά και ο υπουργός που μιλάει για εθνικό θέμα κι όμως, πέρσι, είμασταν εμείς οι απλοί πολίτες που τρέξαμε και κερδίσαμε τη μάχη που έλεγαν ότι ήταν χαμένη και ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ διυπουργική απόφαση με την οποία θα έρχονταν άλλα 300 εργοστάσια», είπε ο μάρτυρας, καταλήγοντας με την αποστροφή: «Δεν γίνεται άλλο να μας απειλούν τη νύχτα οι βιομήχανοι».

Η δίκη διακόπηκε για τις 24 Οκτωβρίου.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: