7 Οκτ 2008

Παραμερίστηκε, όπως ο Ασωπός

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 07-10-08



Παραμερίστηκε, όπως ο Ασωπός
Ευα Καραμανωλη
Τις προσπάθειες της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο για το έγκλημα του Ασωπού κατέθεσαν χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας δύο μάρτυρες, επιθεωρήτριες Περιβάλλοντος. Μετά επίμονες πιέσεις του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης για συκοφαντική δυσφήμιση Μαργαρίτας Καραβασίλη, οι μάρτυρες Γ. Κοτίνη και Θ. Κιαπόκα κατέθεσαν στους δικαστές ότι η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος επιχείρησε να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, ωστόσο εκείνος δεν την δέχθηκε και λίγους μήνες μετά την απομάκρυνε από τα καθήκοντά της.
Τη θέση της κατέλαβε ο κ. Ι. Δερμιτζάκης, ο οποίος είναι αντίδικος της κ. Καραβασίλη στην εν λόγω δίκη κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμηση (κρίσεις και απόψεις που εξέφρασε ως προς τις ενέργειες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μόλυνση του Ασωπού).
Καταγγελτικός ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μόλυνσης του Ασωπού από το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν στη χθεσινή του κατάθεση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας 42 συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού κ. Χ. Παναγόπουλος. Ενώπιον των δικαστών ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μετά την απομάκρυνση της κ. Καραβασίλη, οι έλεγχοι στον Ασωπό μειώθηκαν. «Ο Δερμιτζάκης είναι ένας έντιμος άνθρωπος, όμως μετά την απομάκρυνση της Καραβασίλη το θέμα του Ασωπού παραμερίστηκε», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος περιέγραψε εν συντομία το χρονικό της μόλυνσης του ποταμού. «Σαράντα χρόνια δεν γινόταν καμία χημική ανάλυση και εμείς πίναμε εξασθενές χρώμιο και πεθαίναμε από καρκίνο.
Το ποτάμι παίρνει όλο το δηλητήριο των βιομηχανιών. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να δίνουν άδειες όταν εμείς δεν μπορούμε να πιούμε το νεράκι του Θεού», κατέθεσε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος επέρριψε μερίδιο ευθύνης και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. «Ο υπουργός μιλάει για εθνικό θέμα. Και όμως πέρυσι εμείς οι απλοί πολίτες τρέξαμε και κερδίσαμε τη μάχη που έλεγαν ότι είναι χαμένη και ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ διυπουργική απόφαση με την οποία θα έρχονταν άλλα 300 εργοστάσια». Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: