Υπο επιτήρηση η Ελλάδα για τον ΑσωπόΤετάρτη, 16 Ιανουάριος 2008 14:10
Έρευνα με δική της πρωτοβουλία για τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και την αδυναμία της πολιτείας να επιβάλει κανόνες λειτουργίας στις οχλούσες βιομηχανίες, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραπομπής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Απαντώντας σε μια ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Μαίρης Ματσούκα καθώς επίσης και σε σχετικές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Δήμας αναγνώρισε ότι η Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, η οποία έχει προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον και την ανίχνευση χρωμίου στο πόσιμο νερό στα Οινόφυτα και τη Χασιά.
Ειδικά για τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενημένου χρωμίου στα ύδατα του ποταμού, ο κ. Δήμας αναγνωρίζει πιθανή παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον (οδηγία 2006/11/EΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, οδηγία 80/68/EΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων, οδηγία 91/689/EΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, οδηγία 98/83/EΚ για το πόσιμο νερό). «Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα με δική της πρωτοβουλία με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον», προσθέτει ο κ. Δήμας. Εις ότι αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή περιορίζεται στις γνωστές ανακοινώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για... επίλυση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι βιομηχανικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής υπόκεινται σε ελέγχους και η ποιότητα του νερού του ποταμού μετράται, ισχυρισμός που απέχει από την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου φαίνεται ότι δεν πείθουν ούτε τα στελέχη της Επιτροπής, καθώς όπως σημειώνεται έχει απευθυνθεί επιστολή στις ελληνικές αρχές προκειμένου τα ευρωπαϊκά όργανα να ενημερώνονται λεπτομερώς για κάθε ενέργεια. «Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, της διαδικασίας παράβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον», καταλήγει ο κ.Δήμας.
Σχολιάζοντας την απάντηση Δήμα, η κ. Ματσούκα επεσήμανε: «Είναι γνωστό ότι το εξασθενές χρώμιο είναι μια τοξική, καρκινογόνος ουσία, ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε απευθείας επαφή είτε με το μολυσμένο νερό ή που το εισπνέουν υπό την αέρια μορφή του. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να αρκείται σε δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις και να αναλάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών, αυτών για τους οποίους υποτίθεται ότι μεριμνά και εργάζεται?.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου