Εστία μόλυνσης έκαναν τον Ασωπό ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, 30-09-08
Σοκ από την εικόνα που αντίκρισαν οι ερευνητές, οι οποίοι αποτυπώνουν την κατάσταση των ελληνικών ποταμών
Της Λινας Γιανναρου«Επαθα σοκ. Αυτό το πράγμα δεν το είχα ξαναδεί. Ποτέ». Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Γιώργος Χατζηνικολάου με τους συναδέλφους του ερευνητές του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ προχώρησαν σε αναλύσεις των νερών του Ασωπού, αλλά η αλγεινή εντύπωση που αποκόμισαν δεν λέει να ξεθωριάσει. «Είναι με διαφορά ο χειρότερος ποταμός της Ελλάδας. Το μόνο που ρέει σε αυτόν είναι βοθρολύματα και όσο πλησιάζουμε στη βιομηχανική περιοχή τα πράγματα χειροτερεύουν», λέει ο ίδιος στην «Κ».
Το κλιμάκιο των ερευνητών είχε εντολή από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποτυπώσει την οικολογική κατάσταση των ελληνικών ποταμών, χρησιμοποιώντας βιολογικές παραμέτρους. «Στον Ασωπό δεν ζει τίποτα! Για την ακρίβεια, βρήκαμε μόνο μια προνύμφη (λάργα) ενός είδους... μύγας, η οποία μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικού οξυγόνου. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Οχι μόνο δεν λέγεται ποτάμι, αλλά αποτελεί και εστία μόλυνσης», καταλήγει ο κ. Χατζηνικολάου.
Περίτρανη διάψευσηΟι δειγματοληψίες έγιναν στις 2 Αυγούστου, ακριβώς δύο ημέρες μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ περί μη ανίχνευσης εξασθενούς χρωμίου στα νερά του Ασωπού. (Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διέψευσε περίτρανα το υπουργείο, καταγράφοντας συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο στα νερά του.)
Στα Οινόφυτα, όμως, μα και στις υπόλοιπες περιοχές που διαρρέει ο Ασωπός, ουδείς πέφτει από τα σύννεφα από τέτοιου είδους «αντιφατικές» ειδήσεις. Ολοι γνωρίζουν ότι, μετά μια περίοδο εγρήγορσης και ελέγχων, το ενδιαφέρον της Πολιτείας για το μείζον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας έχει και αυτό εξασθενήσει. Οι κάτοικοι των Οινοφύτων εξακολουθούν να μην πίνουν τρεχούμενο νερό, παρά την κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου. «Υπήρξαν κακοτεχνίες και το νερό που μας έρχεται δεν είναι καλό. Μην το ψάχνεις, εδώ είναι το... «Βαλτοπέδιο»», λέει με νόημα στην «Κ» ο π. Ιωάννης Οικονομίδης, που πρωτοστατεί στον αγώνα για την κάθαρση (του Ασωπού και όχι μόνο). «Και εμείς πάλι καλά. Υπάρχουν πάρα πολλοί οικισμοί στη Βοιωτία στους οποίους οι κάτοικοι πίνουν ανενόχλητοι το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους, καθώς κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τους κινδύνους. Ο υδροφόρος ορίζοντας παραμένει εξαιρετικά ρυπασμένος, η κατάσταση στο ποτάμι είναι τρισάθλια, έλεγχοι δεν γίνονται...»
Ενδεχομένως, διότι η προσοχή της αρμόδιας υπηρεσίας, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), είναι στραμμένη αλλού: στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, όπου εκδικάζεται η μήνυση που έχει καταθέσει ο νυν διευθυντής της ΕΥΕΠ εναντίον της προκατόχου του κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη για συκοφαντική δυσφήμιση. Πρόκειται για τη γυναίκα που ως επικεφαλής των «Ράμπο του Περιβάλλοντος» (υπηρέτησε από το 2003 έως το 2005) αποκάλυψε το έγκλημα στον Ασωπό και μετά την παύση της συνέχισε να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα στα Οινόφυτα. «Είναι τουλάχιστον αρνητικός ο συμβολισμός να διώκεται ένας άνθρωπος που με τόλμη και διορατικότητα επεσήμανε πρώτος τους κινδύνους από την πρακτική των βιομηχανιών να ρίχνουν χωρίς επεξεργασία τα απόβλητά τους στον ποταμό», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορός της κ. Ν. Κωνσταντόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου