27 Νοε 2008

Μία Παγκόσμια Συμφωνία για τις Κλιματικές Αλλαγές και ο Ρόλος των Επιχειρήσεων


Τη δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε εκδήλωση για τη "Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Κλιματικές Αλλαγές" με ομιλητή τον οικονομολόγο και ακαδημαϊκό sir Nicholas Stern.

Αναλυτικότερα, με μεγάλη επιτυχία ο ΣΕΒ διοργάνωσε σήμερα (Τετάρτη, 26/11/2008) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με θέμα "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματικές Αλλαγές", με επίσημο ομιλητή τον Βρετανό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό sir Nicholas Stern, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη "Stern Review", την έκθεση 700 σελίδων που δημοσίευσε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, με θέμα τις συνέπειες της κλιματικής μεταβολής στην παγκόσμια οικονομία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Megaron Plus και με χορηγό το Ίδρυμα Λαμπράκη και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τη δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα θέλει να συγκαταλέγεται στις προηγμένες και σύγχρονες χώρες, τότε απαιτούνται όχι μόνο ριζική αλλαγή αντίληψης αλλά και ευρύτερες δομικές αλλαγές. Η συνύπαρξη των ευθυνών της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος συνάδει προς την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή στη σύγχρονη παγκόσμια αντίληψη της ισόρροπης ανάπτυξης με ισότιμους στόχους την οικονομική ευημερία, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή.


Παρουσιάζοντας τον sir Nicholas Stern, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι από την έκθεση "Stern" προκύπτει η ανάγκη η παγκόσμια κοινωνία να υιοθετήσει τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης -όπου η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η κοινωνική συνοχή συνυπάρχουν ως τρεις ισοδύναμοι άξονες αντίληψης και δράσης.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε: "Οι ανά τον κόσμο οργανωμένες και σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή - διότι αναγνωρίζουν ότι για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία αυτό είναι μονόδρομος. Έχουν την οργάνωση, τις γνώσεις, τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για να συνεισφέρουν καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι, κατά τεκμήριο και κατά την εφαρμοσμένη πρακτική τους, εκείνες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιδεικνύουν τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς. Είναι οι επιχειρήσεις που έχουν, ήδη, κατανοήσει ότι το ίδιο το συμφέρον τους απαιτεί να βρίσκονται σε αρμονία με τις κοινωνικές απαιτήσεις".

Ο ΣΕΒ, ήδη, ηγείται της πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση από τον επιχειρηματικό κόσμο, από τον δυναμικό και πρωτοπόρο ιδιωτικό τομέα, της φιλοσοφίας και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Και θα συνεισφέρει με κάθε μέσο που διαθέτει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στη μάχη για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν οι κλιματολογικές αλλαγές και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, διατηρώντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος συνέχισε: "Φιλοδοξούμε ο ΣΕΒ να συνεισφέρει στην ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στις αρχές, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Όραμά μας είναι ο διάλογος αυτός να μας οδηγήσει από την άγνοια και την αδιαφορία στην κατανόηση της ανάγκης για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και, τελικά, στην κινητοποίηση και δέσμευση όλης της κοινωνίας σε μια συνολική και συλλογική δράση. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει βιώσιμο μέλλον για όλους μας".

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο sir Nicholas Stern, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "A Global Deal on Climate Change and the Role of Business" ("Μία Παγκόσμια Συμφωνία για τις Κλιματικές Αλλαγές και ο Ρόλος των Επιχειρήσεων"). Ο κ. Stern υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ότι σήμερα γνωρίζουμε πως το κόστος της αδράνειας και της καθυστερημένης αντίδρασης στη κλιματική αλλαγή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των όποιων παρεμβάσεων.

Σημείωσε επίσης ότι έχουμε κατανοήσει και το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος και συγχρόνως διαθέτουμε τα οικονομικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

"Είναι ώρα για δράση" τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι μια διεθνής συμφωνία -τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη είναι εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη παγκόσμιας περιβαλλοντικής, ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας. Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια -τόνισε-, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος, ενώ ιδιαίτερο ρόλο επιφύλαξε για την Ευρώπη.

Ο ομιλητής αναγνώρισε ακόμη ως πολύ σημαντική τη συμβολή των σύγχρονων επιχειρήσεων, τις οποίες κάλεσε να αναλύσουν προσεκτικά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στα θέματα τόσο της ενημέρωσης όσο και της διαμόρφωσης πολιτικών.

Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά εάν οι επιχειρήσεις κοιτάξουν μπροστά και ενεργήσουν άμεσα, παρατήρησε ο κ. Stern, προσθέτοντας συγχρόνως ότι βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη αποτελεί μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα (low carbon economy). Κλείνοντας την ομιλία του ο Stern και αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τόνισε ότι μπορούμε και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε συγχρόνως με την περιβαλλοντική κρίση.

Ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση και προβληματισμός για τις στρατηγικές κατευθύνσεις που οφείλουμε να υιοθετήσουμε με άξονα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που διαμορφώνουν οι κλιματικές αλλαγές αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συζήτησης σε πάνελ που ακολούθησε την ομιλία κ. Stern με τη συμμετοχή του ιδίου, καθώς και των κ.: Ευθύμιου O. Βιδάλη, Προέδρου του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διευθύνοντος Συμβούλου της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά A.E., Χρήστου Ζερεφού, Ακαδημαϊκού, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δημήτρη Καραβέλλα, Διευθυντή WWF Ελλάς και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Τη συζήτηση στο πάνελ άνοιξε με σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος O. Βιδάλης, αναφέρθηκε στη ρήση του Δημόκριτου "Ο δάσκαλος των ανόητων δεν είναι ο λόγος, αλλά η καταστροφή". Έτσι, συνέχισε και ο Λόρδος Stern σήμερα μας προειδοποιεί να ακούσουμε τον λόγο -τη λογική- για να μετριάσουμε τους επερχόμενους κινδύνους και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο της καταστροφής.

Η έκθεση του Λόρδου Stern προσδιορίζει τρία απαραίτητα στοιχεία εφαρμογής πολιτικής για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι: α) η τιμολόγηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (επιβολή φόρων, εμπορία δικαιωμάτων, κανονισμοί), β) η ανάπτυξη φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας και γ) η αλλαγή στη συμπεριφορά.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις τόνισε ο κ. Ε. Βιδάλης. Το πιο δύσκολο σημείο είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών. Στο Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βασικός μας στόχος είναι να ενεργοποιηθεί ένας διάλογος -που θα βασίζεται στην ενημέρωση, στα επιχειρήματα και στην καλή πίστη -με ολόκληρη την κοινωνία, την πολιτεία, τις ΜΚΟ, με τους Κοινωνικούς Εταίρους και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος μας είναι να διαμορφωθούν αποτελεσματικές πολιτικές, να χτιστεί ένα κοινό βήμα διαλόγου χωρίς εμπόδια και καχυποψίες, ώστε να ληφθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες και οικονομικά σημαντικές αποφάσεις με το μικρότερο δυνατόν κόστος για την κοινωνία και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το περιβάλλον, κατέληξε ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σημειώνεται, ότι τον συντονισμό της συζήτησης στο πάνελ ανέλαβε ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Ph.D., Καθηγητής Οργάνωσης & Διοίκησης στην Ερευνητική Θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος», ALBA Graduate Business School.

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Υπάρχει από χρόνια μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ που λέγεται Global Compact,με πεδίο αναφοράς το περιβάλλον, κατά της διαφθοράς, την προστασία της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία δεν συμμετέχει καμιά ελληνική επιχείρηση.
Περισσότερα: http://www.unglobalcompact.org/