13 Δεκ 2008

Ε.Ε.: «Ιστορική» (???) συμφωνία για το κλίμα


Ναυτεμπορική 11-12-2008

Σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο σχέδιο καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται από χθες στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει συμφωνία» όσον αφορά στο κλίμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε «ιστορική» απόφαση τη συμφωνία της Ε.Ε. σε ένα σχέδιο για την προστασία του κλίματος και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ιστορικό, δεν υπάρχει άλλη ήπειρος στον κόσμο που να έχει εφοδιαστεί με τόσο καταναγκαστικούς κανονισμούς όσο αυτοί που υιοθετήσαμε ομόφωνα», υπογράμμισε ο Σαρκοζί προς τους δημοσιογράφους, κατά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

«Είναι μια ιστορική απόφαση: για πρώτη φορά χώρες αποφασίζουν μια αληθινή αλλαγή για τον πλανήτη με ένα εξαιρετικά ακριβές και λειτουργικό σύστημα καταναγκασμών και αξιολόγησης για τον καθένα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αειφόρου Ανάπτυξης της Γαλλίας Ζαν-Λουί Μπορλό.

Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο κατανέμει τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν κατά χώρα και κατά οικονομικό τομέα, ώστε η Ε.Ε. να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020.

Εννέα ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αποτελούσαν το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για να συμφωνηθεί το «πακέτο» των μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, καθώς τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν το κόστος για τους πολύ ρυπογόνους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς τους.

Ικανοποίηση Δήμα για τα μέτρα

«Είμαι ικανοποιημένος επειδή η περιβαλλοντική πληρότητα του πακέτου παραμένει ανέπαφη. Πετύχαμε πλήρως τους περιβαλλοντικούς σκοπούς μας», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, αναφερόμενος στον στόχο της Ε.Ε. να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά το ένα πέμπτο μέχρι το έτος 2020.

Όπως υπογράμμισε, πάντως, οι συμβιβασμοί που έγιναν στο πακέτο μέτρων της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια θα έχουν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ το χρόνο το ποσό που θα αφιερώσει η Ε.Ε. στους «καλούς σκοπούς» της.

Αντί να έχουμε για παράδειγμα 50 δισ. ευρώ όπως υπολογίζαμε, θα έχουμε 40 δισ. τον χρόνο για τους καλούς σκοπούς μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας.

«Αυτό δεν σημαίνει πως τα χρήματα δεν είναι αρκετά, είναι αρκετά εάν χρησιμοποιηθούν με καλό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Δήμας.

Greenpeace: Πλασματικές οι μειώσεις των εκπομπών

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατείχαν παγκοσμίως στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace

Όπως υποστηρίζει, το Ευρωπαϊκό “Πακέτο για την Ενέργεια” που ανακοινώθηκε σήμερα, προβλέπει πλασματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για τη ρυπογόνο βιομηχανία.

«Δυστυχώς η Ευρώπη μετατράπηκε σε έρμαιο των προθέσεων της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και κρύφτηκε πίσω από το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο πλανήτης τη χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η τελευταία ευκαιρία για να ανατραπούν οι παραπάνω εξαιρετικά αρνητικές αποφάσεις είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου, όπου οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του “Πακέτου για την Ενέργεια”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο


------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: