13 Δεκ 2008

Με συμβιβασμούς, επετεύχθη συμφωνία για το κλίμα


της Ειρήνης Κοσμά


















[http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=41512]

Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν στη σύνοδο των Βρυξελλών ορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα 27 κράτη-μέλη θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έκανε λόγο για "ιστορική" συμφωνία. Νωρίτερα, ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα εν λόγω μέτρα τα οποία χαρακτήρισαν ως "εμπαιγμό". Οι επιστήμονες από την πλευρά τους θεωρούν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 25-40% μέχρι το 2020 προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποφυγή επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.

Η οικονομική κρίση τελικά επηρέασε δυσμενώς τους ευρωπαίους ηγέτες που αναστέλλουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας που θα βασίζεται στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Για συμβιβασμούς στο πακέτο μέτρων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια έκανε λόγο ο Σταύρος Δήμας, επίτροπος αρμόδιο για το Περιβάλλον. "Οι συμβιβασμοί που έγιναν στο πακέτο μέτρων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια θα έχουν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ το χρόνο το ποσό που θα αφιερώσει η ΕΕ στους 'καλούς σκοπούς' της", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Αντί να έχουμε για παράδειγμα 50 δισ. ευρώ όπως υπολογίζαμε, θα έχουμε 40 δισ. το χρόνο για τους καλούς σκοπούς μας", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας. Ωστόσο ο Στ. Δήμας εξέφρασε την ικανοποίησή του "επειδή η περιβαλλοντική πληρότητα του πακέτου παραμένει ανέπαφη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: