18 Δεκ 2008

Aπηλλάγη των κατηγοριών η Καραβασίλη



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/12/2008_296471


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18-12-2008

Λινα Γιανναρου

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, της γυναίκας που πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των Οινοφύτων με εξασθενές χρώμιο εξαιτίας της ρίψης βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας απάλλαξε την κ. Καραβασίλη από τις κατηγορίες που αφορούσαν στις αναφορές της προς την Υπηρεσία, την καταδίκασε όμως για τις αναφορές της προς το πρόσωπο του διαδόχου της νυν Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Ι. Δερμιτζάκη με ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή.


Πρόκειται για την ελάχιστη ποινή που προβλέπει ο νόμος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, γεγονός που εξελήφθη ως «μήνυμα» του δικαστηρίου προς όλες τις πλευρές. Ο εισαγγελέας μάλιστα έδωσε εντολή για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της ρύπανσης του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί και άλλες παραβάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καραβασίλη, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη θέση της έπειτα από απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, άσκησε στη συνέχεια κριτική στην Υπηρεσία όσον αφορά το έργο της στην περιοχή του Ασωπού κάνοντας λόγο για «επιλεκτικούς ελέγχους» και «αδιαφάνεια». Η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επιχειρείται προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε έπειτα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον της ο κ. Δερμιτζάκης.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, στο πλευρό της κ. Καραβασίλη βρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων και των άλλων περιοχών που διαρρέει ο Ασωπός, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό και ενιαίο «μέτωπο» εναντίον της Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μεταξύ άλλων, στη δίκη κατέθεσαν και πρώην συνεργάτες της στην Υπηρεσία, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι, πράγματι, μετά την αποχώρησή της, οι έλεγχοι στην περιοχή του Ασωπού ατόνησαν.

Αλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, στα νερά του Ασωπού και –ακόμα χειρότερα– στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξακολουθούν να ανιχνεύονται τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος και εξασθενές χρώμιο, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2008 - Απαλλαγή προτείνει ο εισαγγελέας από skai.gr &

http://environmentfood.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html

---------------------------------------------------------------------------------------

Με τη διαφορά ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν είναι της Θήβας, αλλά των Αθηνών!
-----------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν υπάρχουν σχόλια: