12 Ιαν 2009

Το δράμα του Ασωπού: Η αγανάκτηση ξεχειλίζει...


Χθες, Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Ομοσπονδία Συλλόγων Κατοίκων Ωρωπού - Χαλκουτσίου με την ευκαιρία της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίττας.


Όπως κάθε χρόνο το κυρίαρχο ζήτημα της εκδήλωσης ήταν η αντιμετώπιση της ρύπανση της ευρύτερης περιοχής Ασωπού-Οινοφύτων, που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.


Αυτό που διαφοροποίησε την εκδήλωση αυτή από τις άλλες αντίστοιχες, που γίνονται κάθε χρόνο, ήταν η συνειδητοποίηση του προβλήματος και η βαθειά αγανάκτηση των κατοίκων που εκδηλώθηκε με έντονες διαμαρτυρίες και δραματικές εκκλήσεις κατά των αδιέξοδων πρακτικών που ακολουθήθηκαν τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά σε υψηλούς κινδύνους, που απειλούν τη ζωή τους καθώς εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται η ρύπανση από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής!


Για πρώτη φορά η αγανάκτηση των κατοίκων εκδηλώθηκε με φωνές και έντονες διαμαρτυρίες κατά βουλευτών, πολιτευτών και τοπικών παραγόντων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και με καταδίκη των υποσχέσεων και των "ψεύτικων" λόγων που ακούγονται κάθε χρόνο από τα χείλη των "επίσημων" που χαιρετίζουν τις εκδηλώσεις αυτές μοιράζοντας υποσχέσεις.


Στην είσοδο πολίτες με μαύρες σημαίες σηματοδότησαν το μέγεθος της αγανάκτησης, αλλά κυρίως της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η περιοχή, ενάμισυ χρόνο από την ημέρα που ανιχνεύθηκε το εξασθενές χρώμιο.


Μία ήταν η απαίτηση όλων: Συσπείρωση όλων των δυνάμεων και των πολιτών για κοινή δράση!


Παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ποτέ δεν είναι αργά να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το αυτονόητο: Το δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό, σε καθαρό περιβάλλον και στην προστασία της δημόσιας υγείας!


Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν περιμένουμε τίποτε πια από την κυβέρνηση. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Αρκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας!


ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ "ΜΠΟΥΚΕΣ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΕΥΘΥΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΡΥΠΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ....

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!

Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: