16 Ιαν 2009

Για την εκδήλωση της Συμπαράταξης Βοιωτών και ΙΤΑΠ στο Σύνταγμα:

στην Υγειά μας
εδώ!

Αυτός είναι ο «καθαρός» ποταμός «Κέρασμα» νερού από τον... Ασωπό στους περαστικούς του μετρό Συντάγματος σήμερα

Της Λινας Γιανναρου

Το μικρό πορτοκαλί σακουλάκι ήταν πάνω στο γραφείο. «Δωράκι; Πέρασαν οι γιορτές...». Ανοίγοντάς το, η έκπληξη δεν ήταν τόσο δυσάρεστη, όσο... δύσοσμη. Θολό υγρό κλεισμένο σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι, με την επισήμανση «Προσοχή, μολυσμένο νερό». Δεν χρειαζόταν καν να διαβάσουμε το κείμενο που το συνόδευε: ήταν νερό από τον Ασωπό.

Εάν κάποιοι ήλπιζαν ότι, με την πάροδο του χρόνου (σ.σ. 18 μήνες έχουν περάσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο), κάτοικοι και φορείς που μάχονται για την επιβολή του νόμου στον τομέα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, θα έβαζαν... νερό στο κρασί τους, μάλλον γελάστηκαν. Σήμερα, δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι να κάνουν τους αρμόδιους να τους ακούσουν, να πιέσουν ώστε να «καθαρίσει» επιτέλους ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής από τα τοξικά λύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον μοιράζουν σήμερα στους περαστικούς του μετρό του Συντάγματος φιαλίδια με σκουρόχρωμο νερό από τον Ασωπό. «Αυτός είναι ο ”καθαρός” σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ποταμός», καταγγέλλουν.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Παντελόγλου, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό στα Οινόφυτα (έναν από τους ανθρώπους που, με την επιμονή και υπομονή του, οδήγησαν στην αποκάλυψη της τραγωδίας του Ασωπού), το ποτάμι συνεχίζει να δέχεται τόνους τοξικών αποβλήτων από τις παρακείμενες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι της Βοιωτίας να καταναλώνουν ως πόσιμο νερό ένα κοκτέιλ βαρέων μετάλλων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις -σημειώνουν οι παροικούντες στο... Οινοφυστάν, όπως σκωπτικά αναφέρονται στον τόπο τους-, η περιβαλλοντική νομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ανεπαρκέστατοι, ουδείς να ασχολείται με την αποτίμηση της ζημιάς - ούτε λόγος δε για την αποκατάστασή της. Η ανακοίνωση προστίμων από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε εργοστάσια της περιοχής ηχεί σαν εμπαιγμός. «Τα χρήματα αυτά ακόμα και αν καταβάλλονται, αντιστοιχούν σε μιας ημέρας παραγωγή. Ποιος ελέγχει εάν συμμορφώνονται την επόμενη μέρα;», αναφέρουν κάτοικοι των Οινοφύτων.

Κι όμως. Η εικόνα μιλά από μόνη της, όπως διαπίστωσαν τα μέλη των Δημοτικών Εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφικής Εκφρασης που πριν από λίγο καιρό βρέθηκαν στην περιοχή για να φωτογραφίσουν τις δύο όψεις του Ασωπού: τον μολυσμένο στα Οινόφυτα και τον καθαρό στην Ασωπία. «Να ο Ασωπός, να και το νερό του. Κερνάμε», λένε τα μέλη της Συμπαράταξης.
-----------------------
και από ΤΟ ΒΗΜΑ
Στο έλεος των ρύπων ο Ασωπός Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009


« Καθαρό» νερό, εμπλουτισμένο με λύματα από τον Ασωπό ποταμό, θα μοιράσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον. Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου για τη ρύπανση των υδάτων της Βοιωτίας και της ΒΑ Αττικής με καρκινογόνες τοξικές ουσίες, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

«Η τραγωδία του Ασωπού καταδεικνύει το είδος της περιβαλλοντικής πολιτικής και του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οπως καταγγέλλουν, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης. Ετσι, ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά παραμένουν κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: