16 Ιαν 2009

Ο Ασωπός . . . σήμερα!











Ο Ασωπός ποταμός στο ύψος των Οινοφύτων δέχεται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες της περιοχής που δρουν ανεξέλεγκτα εδώ και δεκαετίες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ρυπαίνεται καθημερινά το ποτάμι, ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής και ο Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος.

Μετά από επίπονες προσπάθειες ετών που κατέβαλλαν -δυστυχώς μόνο δυο τρεις άνθρωποι- το πρόβλημα τον τελευταίο καιρό απασχόλησε τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίστηκε πλέον ως ένα από τα μεγάλα ανοιχτά περιβαλλοντικά θέματα της Ελλάδας που χρίζουν άμεσης και μόνιμης λύσης.

Tα μέλη των Δημοτικών Εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφικής Έκφρασης που συμμετέχουν στον Φωτογραφικό 9o, μετά από πρωτοβουλία του Ι.Τ.Α.Π. http://www.itap.gr/ http://www.asopossos.wordpress.com/ φωτογράφισαν το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου του 2008 τον μολυσμένο Ασωπό στα Οινόφυτα και τον καθαρό Ασωπό στην Ασωπία. Προκειμένου να υπάρχει μια όσο γίνεται ολοκληρωμένη εικόνα της μιας και της άλλης κατάστασης, έτσι ώστε, μέσω της σύγκρισης, να προβληθεί το μέγεθος της καταστροφής, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 25 ατόμων και φωτογράφισαν τέσσερις περιοχές μολυσμένου Ασωπού και τρεις περιοχές καθαρού.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε, εκτός από το ότι προβάλλεται από το http://www.photoenatos.gr/, θα χρησιμοποιηθεί από το Ι.Τ.Α.Π. σε προβολές που θα γίνουν σε πόλεις και χωριά της Βοιωτίας.

Διάβασε χθεσινό άρθρο στην "Καθημερινή"http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/01/2009_299365

Δεν υπάρχουν σχόλια: