25 Φεβ 2009

Επίθεση κατά του ανθρώπου-σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού από αγρότες - Αγανάκτηση για τον Ασωπό δείχνει έρευνα


Ο παπαΓιάννης Οικονομίδης!
Αγωνίζεται χρόνια για να αφυπνίσει συνειδήσεις, σχετικά με το έγκλημα που συντελείται στα Οινόφυτα, στη Θήβα, στη Βάγια, αλλά και στην Τανάγρα, στον Αυλώνα, το Δήλεσι, τον Ωρωπό, το Χαλκούτσι.... Για να διεκδικήσουν όλοι μαζί, με μια φωνή, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ, ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!
Με λεβεντιά και πάθος προασπίζεται το αυτονόητο! ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!
Εδώ και χρόνια... Είναι ο άνθρωπος, που μαζί με τον Χημικό Θανάση Παντελόγλου συνέβαλαν στην ανάδειξη του μεγαλύτερου οικολογικού εγκλήματος, που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Συνέβαλαν στην αναγνώριση της τοξικής ρύπανσης του υδροφορέα της περιοχής με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
Έκανε αυτοσκοπό του να πείσει την Πολιτεία να αναλάβει μια σοβαρή εκστρατεία διάσωσης της περιοχής και του πληθυσμού, ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ και ενδιαφέρον για ότι συλλογικό και πολύτιμο, όπως το αγαθό της ζωής σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και όμως κάποιοι σήμερα τον αντιμετώπισαν σαν εχθρό, σαν επικίνδυνο!
Δυστυχώς όσοι μιλούν και αντιστέκονται . . . διώκονται!
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Και παρά τον αγώνα αυτό, τόσα χρόνια, παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων, εκπομπών αφιερωμάτων... οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων ή δεν έχουν ακούσει τίποτε για την "ταμπακιέρα" ή δεν θέλουν να ξέρουν και κλείνουν ερμητικά τα αυτιά σε όλα και όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Κλασική περίπτωση: Οι αγρότες αγανακτούν, μέχρι και χειροδικούν, γιατί οι αποκαλύψεις για την τοξική ρύπανση του υδροφορέα της περιοχής έχει άμεσες επιπτώσεις στα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν, άρα και στον τζίρο τους!!!!

Γιατί οι καταναλωτές άρχισαν να μην αγοράζουν τα οπωρολαχανικά που προέρχονατι από την Βοιωτία. Και βέβαια πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, με σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η Πολιτεία εξακολουθεί να "κωφεύει"!

Την αγανάκτησή τους για την τραγική κατάσταση αντί να την διοχετεύσουν στην Πολιτεία και στους κύριους υπεύθυνους (βιομηχανία) την έδειξαν σήμερα, με τον πιο άγριο και ανεγκέφαλο τρόπο στους ανθρώπους που χρόνια αγωνίζονται για το καλό όλων (με προσωπικό και οικογενειακό κόστος και όχι μόνο) τον παπαΓιάννη Οικονομίδη και τον Θανάση Παντελόγλου....., αλλά ακόμη και τους ανθρώπους του ΣΚΑΙ, που μέρες τώρα βρίσκονται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η Πολιτείς και κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι σημερινές εικόνες από το ζωντανό ρεπορτάζ της ΠΡΩΪΝΗς ΖΩΝΗΣ του ΣΚΑΙ ήταν οι πιο αποκαλυτπικές για μια πραγματικότητα που αγγίζει πολλές άλλες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς!

Θλιβερά φαινόμενα των καιρών μας ;;;; ή και της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης από την πλευρά των αρμόδιων φορέων (ΕΦΕΤ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Υγείας...). (Μ.Κ.)

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ, 25-02-09 http://www.skai.gr/master_avod.php?id=112577&lsc=1


ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΣΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ http://asopossos.wordpress.com/

Και όμως από την πρόσφατη έρευνα που έκανε ο ΣΚΑΙ η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και των αγροτών της περιοχής είναι αποκαλυπτική!

περισσότερα: http://environmentfood.blogspot.com/ , από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25-02-09, σχετικό ρεπορτάζ για την εν λόγω έρευνα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/02/2009_304786:

Μεγάλη έρευνα της Public Issue στον πληθυσμό της Αττικοβοιωτίας αποκαλύπτει τόσο τη διάχυτη ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις του προβλήματος στο περιβάλλον και την υγεία τους όσο και την αγανάκτησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί (ή, καλύτερα, δεν έχουν ληφθεί) από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ σε δείγμα 500 ατόμων, το 51% των πολιτών χαρακτηρίζουν «κακή» την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή κατοικίας τους, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 66% στην περιοχή της Αυλίδας και στο 58% στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Τανάγρας.

Απαντώντας αυθόρμητα, το 61% των πολιτών ανέφεραν το νερό και τη μόλυνση του Ασωπού ως το υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής τους, ενώ το 62% χαρακτηρίζουν από κακή έως πολύ κακή την ποιότητα του νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% των κατοίκων της ευρύτερης Αττικοβοιωτίας καταναλώνει κυρίως ή αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό! Σχεδόν οι μισοί, επίσης, (48%) χαρακτηρίζουν κακή την ποιότητα του νερού και για άρδευση.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (79%) έχουν, φυσικά, ακούσει την άποψη ότι η μόλυνση του Ασωπού σχετίζεται με προβλήματα υγείας στον πληθυσμό, ενώ το 91% συμφωνούν με αυτήν.

Την ίδια ώρα, δηλώνουν άκρως δυσαρεστημένοι από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος απ’ όλους τους εμπλεκομένους, με τα περισσότερα «πυρά» να συγκεντρώνουν οι βιομηχανίες (85%), οι βουλευτές των νομών (75%) και το ΥΠΕΧΩΔΕ (72%). Οσον αφορά στο γιατί δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, οι πολίτες κάνουν λόγο για τα «συμφέροντα» (23%), για το «λάδωμα» (17%), για την απουσία του κράτους (12%) κ.ά.

Καλοδεχούμενη, πάντως, στα Οινόφυτα και τις υπόλοιπες περιοχές που «επηρεάζει» ο Ασωπός ήταν η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της περίφημης μελέτης της καθηγήτριας του ΕΜΠ κ. Μαρίας Λοϊζίδου για κατασκευή κεντρικού αγωγού επεξεργασίας λυμάτων, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός 6 μηνών στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο και αν μας θυμώνει η αντίδραση μιας μερίδας αγροτών, ωστόσο δεν παύουμε να προσπαθούμε να είμαστε μαζί. Αυτοί και εμείς έχουμε το ίδιο πρόβλημα, αυτούς και μας βλάπτουν όσοι ρυπαίνουν και όσοι τους αφήνουν να ρυπαίνουν.
Γιαυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο χειρισμό αυτών των θεμάτων.

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Δέσποινα. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Και βεβαίως αυτά τα ζητήματα θέλουν άλλους, πιο προσεκτικούς χειρισμούς και πρώτα από όλα πρέπει να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους ενημερώσουμε και κυρίως να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχουν πάρει!