20 Φεβ 2009

Για την απόκρυψη στοιχείων από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μόλυνση στον Ασωπό. Δήλωση Εύης Χριστοφιλοπούλου

"Εμβρόντητοι όλοι οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κορύφωση μιας πρωτοφανούς υπόθεσης που ντροπιάζει την κοινή λογική και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Το μέγεθος της ρύπανσης του Ασωπού και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί, επιβεβαιώνονται από έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η οποία παρέμεινε κρυμμένη στο συρτάρι της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και ένα χρόνο, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που κι εγώ προσωπικά έχω καταθέσει στη Βουλή για το θέμα.

Ακόμη, μόλις τις προηγούμενες ημερες, το Υπουργείο Υγείας μας γνωστοποίησε τις προθέσεις του να διατάξει επιτέλους την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης, όπως είχα επανειλημμένα ζητήσει, αφού τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή δεν μπορούν πλέον να αποδίδονται σε τυχαίους παράγοντες. Και φυσικά, αναρωτώμαι: γιατί επί τόσα χρόνια το υπουργείο απαξίωνε συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σιωπώντας στις επανειλημμένες ερωτήσεις που εγώ και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές είχαμε υποβάλει, ζητώντας την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης και τη λήψη άμεσων μέτρων;

Όπως φαίνεται, για την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η συνεχιζόμενη αυθαιρεσία της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή αξιολογείται ως περισσότερο σημαντική από την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής χιλιάδων πολιτών. Όσο για το Υπουργείο Υγείας, θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά, και όχι τέτοια εγκληματική καθυστέρηση, για ένα θέμα με τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία.

Η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί, καθώς νιώθουμε απροστάτευτοι πολίτες κάποιας τριτοκοσμικής χώρας. Είναι καιρός η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να σταματήσουν να κρύβονται, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, να τιμωρηθούν άμεσα όσοι εγκληματούν και παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και έστω, αυτήν την ύστατη στιγμή, να σωθεί η περιοχή, ο Ασωπός και η υγεία των πολιτών. Κάθε ολιγωρία ή σιωπή, είναι πλέον εγκληματική.

http://www.ana.gr/…332022

Δεν υπάρχουν σχόλια: