21 Φεβ 2009

Ποιοι έχουν την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην περίπτωση του Ασωπού - Οινοφύτων


Ο ρυπαίνων πληρώνει είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτάς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, με αναφορά στα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΥΕΠ. (http://www.skai.gr/master_avod.php?id=111397&lsc=2)

Και πραγματικά αναρωτιόμαστε: Δεν έχει αντιληφθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η περίφημη αυτή αρχή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι πλέον μια "αρχή" - μια κατεύθυνση, αλλά ότι αποτελεί πλέον νομοθεσία της ΕΕ;;;;

Με την Οδηγία για την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος επί Ελληνικής Προεδρίας (2003) και χαρακτηρίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως την μεγαλύτερη επιτυχία της Προεδρίας και νίκη του περιβάλλοντος, έθεσε σε εφαρμογή την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" και καθιστά τον κάθε ρυπαντή ΥΠΕΥΘΥΝΟ για την καταβολή ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της περιβαλλοντικής ζημιάς!

Επιπλέον καθιστά ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (την οριζόμενη αρμόδια αρχή) αφενός για την άμεση αναγνώριση του ρυπαντή που ρυπαίνει, αφετέρου για την ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ με συμμετοχή του ρυπαντή ο οποίος και υποχρεούται ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το όποιο κόστος του καταλογισθεί!

Η Οδηγία αυτή ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2007 σε όλη την Ευρώπη. Και στην Ελλάδα τι;;;;;;;;;;;;

Μπροστά στην πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την αεπιλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα συνέταξε ένα Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της περίφημης Οδηγίας, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση και έκτοτε ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ!!! Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και άρα παραμένει στα αζήτητα. Και αυτό "καταχωνιάστηκε" στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού έπαιξε το ρόλο του: Καθησυχάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μέχρι πότε;;;; Θαρρούν ότι δεν θα μας πάρουν είδηση;;;;;;;; Γελιούνται!

Προφανώς η στάση αυτή σχετίζεται με το ζήτημα του Ασωπού, γιατί αν το προεδρικό διάταγμα είχε δημοσιευθεί ο καθένας μπορούσε να ζητήσει από την αρμόδια αρχή ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΡΑΣΗ. Θα ζητούσε δε και από τους ρυπαντές ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ!!!!

ΟΜΩΣ Η ΟΔΗΓΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2007! ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ-ΟΙΝΟΦΥΤΑ-ΘΗΒΑ, ΚΛΠ) ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ.

ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ!

Και ποια είναι η Αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με το Σχέδιο προεδρικού Διατάγματος;;; Μα, η ΕΥΕΠ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΔΕΙΤΕ: http://www.skai.gr/master_avod.php?id=111595

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/blog-post_23.html