Η έλλειψή του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά μέτρα.
«Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός μας πόρος. Σήμερα, η συνεργασία για τη συνετή του χρήση είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ», αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν. Σημειώνει ότι «ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας». .
Μια παγκόσμια ημέρα, που στη Βοιωτία έχει ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο:
- η μετατροπή του Ασωπού σε ανοιχτό αγωγό ανεπεξέργαστων τοξικών βιομηχανικών λυμάτων
- η παρουσία του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στα υπόγεια νερά σε μια τεράστια έκταση που περιλαμβάνει τρείς νομούς και τουλάχιστον τη μισή Βοιωτία
- η συνολική υποβάθμιση της ποιότητας των νερών λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης, της διάθεσης αστικών αποβλήτων, της κατάχρησης φυτοφαρμάκων/λιπασμάτων
- η υπερεκμετάλλευση και η σπατάλη των υδάτινων πόρων της Βοιωτίας απο την ιδιωτικοποιημένη πλέον ΕΥΔΑΠ
- η επιπλέον επιβάρυνση που θα προκληθεί απο τη λειτουργία των νέων ενεργειακών μονάδωνκαι οι κλιματικές αλλαγές, διαγράφουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για την περιοχή μας: Νερό λίγο και βρώμικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου