Η πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρώπη στη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου στην Κοπεγχάγη, περιστρέφεται γύρω από τη χρηματοδότηση που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το ποσό που συζητήθηκε τις δύο ημέρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, βάσει σχετικής εισήγησης που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, αρκετές χώρες (όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία) επιμένουν ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τις προτεραιότητές μας», ο έστι μεθερμηνευόμενον την οικονομική κρίση, που συμβαίνει τώρα και όχι την περιβαλλοντική, που θα έρθει σε λίγα χρόνια. «Προφανώς, ο ενθουσιασμός για το περιβαλλοντικό πακέτο και τη χρηματοδότησή του δεν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης», παραδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Σεσίλια Μάλστρομ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη «που μας ανησυχεί».
Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των Ευρωπαίων δεν είναι τόσο το συνολικό ποσό που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, αλλά το πώς θα μοιράσουν μεταξύ τους τη δαπάνη, ιδίως σε τέτοιους γενικότερα χαλεπούς οικονομικά καιρούς. Μία κάπως έξυπνη πρόταση που έχει κυκλοφορήσει είναι να συμβάλλει κάθε κράτος-μέλος αναλόγως του πόσο ρυπαίνει το ίδιο, κάτι που φυσικά αμέσως απέρριψε η Βαρσοβία, για τον μάλλον προφανή λόγο ότι η οικονομία και η ενεργειακή της πολιτική εξακολουθεί κυρίως να βασίζεται στον άνθρακα.
Κ. Καρκαγιαννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου