18 Μαρ 2009

ΑΣΩΠΟΣ: Να σταματήσει η οικολογική καταστροφή, να αποκατασταθεί η περιοχή



ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S. ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση επισημαίνουν "H ρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και τις υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS απαιτεί να σταματήσει άμεσα η ρύπανση από τα τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών που θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής που έχει ρυπανθεί με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί», καθώς και να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία ώστε να σταματήσει η παραγωγή και απόρριψη τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων πρέπει να γίνει και αναθεώρηση των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών ώστε να είναι σύμφωνες με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Η αδιαφορία ή παθητικότητα των φορέων της πολιτείας αλλά και των πολιτών μπροστά σε μία τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή σαν και αυτή που συντελείται στην περιοχή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή» δήλωσε η Άννυ Μητροπούλου, Δ/ντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. «Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προτρέπει τους πολίτες, τα μέλη και υποστηρικτές του να συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες αποκατάστασης και προστασίας του Ασωπού και της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης. Ως οργάνωση υποστηρίζουμε, επίσης, τη μαζική υπογραφή του ψηφίσματος του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ ώστε να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του Ασωπού, του υδροφόρου ορίζοντα, τις παράκτιας ζώνης και της θάλασσας του Ν. Ευβοϊκού. Το θέμα της ρύπανσης μιας τόσο μεγάλης περιοχής μας αφορά όλους. Όσοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, το καθαρό νερό, τον καθαρό αέρα και την καθαρή γη, την προστασία της υγείας και του μέλλοντος των παιδιών μας πρέπει και αξίζει να έχουν τη συμπαράστασή μας».«Το ζήτημα του Ασωπού εξελίσσεται σε οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία” δήλωσε η Μαίρη Βιταλιώτου, υπεύθυνη υδατικών πόρων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. “Πολλοί κλάδοι της οικονομίας πλήττονται άμεσα ή έμμεσα εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης της περιοχής.

Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποδώσει, όπως έχει υποχρέωση, συγκεκριμένες ευθύνες στις βιομηχανίες για τη ρύπανση που έχει προκληθεί ώστε να αναλάβουν και το κόστος εξυγίανσης όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία καθώς και να προχωρήσει σε απογραφή του πραγματικού περιβαλλοντικού κόστους των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Ο χρόνος πιέζει για άμεση εφαρμογή μέτρων απορρύπανσης και βιώσιμη διαχείριση του Ασωπού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες μέσα από τη διαβούλευση, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Κάθε καθυστέρηση επιβαρύνει την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: