27 Μαρ 2009

Κινητοποίηση για ενεργειακές δραστηριότητες στην Ελλάδα

Συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών από τα μέτωπα της ενέργειας.

Με πρωτοβουλία του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, γίνεται συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί για μια σειρά ενεργειακές δραστηριότητες, σε όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στις 5 μ.μ., στην Αθήνα, σε αίθουσα του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 2, 5ος όροφος).

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί: το Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας, ο σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και άλλοι φορείς από τις περιοχές του λιγνίτη, η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και η πρωτοβουλία “Αχελώου ρους”, o σύλλογος προστασίας Αράχθου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου, η επιτροπή αγώνα Ελαφονήσου, η επιτροπή αγώνα Θριασίου, καθώς και οι κινήσεις – μέλη του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών αναφέρεται:

“Eίναι γνωστές οι πρόσφατες εξελίξεις, που οδήγησαν στην κυβερνητική δέσμευση για εγκατάλειψη των σχεδίων εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων, στη δέσμευση ότι δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης η πυρηνική ενέργεια, στην εξαγγελία για μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην αναγγελία για ένα καινούργιο αναθεωρημένο πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια. Τα παραπάνω, εκ των πραγμάτων, αλλά και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, οδηγούν σε μια αναθεώρηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί. Θυμίζουμε ότι το σχετικό σχέδιο του Συμβουλίου για την εθνική ενεργειακή στρατηγική είχε εγκριθεί, σχετικά πρόσφατα, από την κυβερνητική επιτροπή, χωρίς, ωστόσο, να έχει υπογραφεί και πάρει τη μορφή επίσημου κειμένου.

Θεωρούμε ότι οι συλλογικότητές μας, καθώς έχουν εμπλακεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού ή των επιπτώσεων των διάφορων ενεργειακών δραστηριοτήτων, μπορούν και πρέπει να έχουν αυτή τη φορά μια πιο ενεργητική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.

Με τους περισσότερους από εσάς έχουμε μια σχέση επικοινωνίας, συνεννόησης και, μερικές φορές, κοινής δράσης. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου διαλόγου για την ενέργεια, που διοργανώσαμε το Νοέμβριο του 2008, στην Αθήνα, φάνηκε η διάθεση της συνέχισης αυτής της συνεργασίας, με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πρωτοβουλία συνάντησης, με σκοπό να επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε τα κοινά μας σημεία, να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής γλώσσας και κοινών στόχων και να αναζητήσουμε τους τρόπους για μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στους νέους σχεδιασμούς στα ζητήματα της ενέργειας.”

25 – 03 – 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: