1 Απρ 2009

Άρση πιστοποιητικών περιβαλλοντικής διαχείρισης σε δύο βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων-Ασωπού και το φάουλ του ΣΚΑΙ!

Ο ΣΚΑΙ έκανε "φάουλ" σήμερα:

Με το σλόγκαν "Από κόσκινο περνά το ΥΠΕΧΩΔΕ τους φακέλους των βιομηχανιών στην περιοχή του Ασωπού, μετά και την επιτόπια έρευνα του ΣΚΑΪ" έδωσε την εντύπωση ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ξύπνησε και άρχισε επιχείρηση σκούπα.

Τα πράγματα όμως είναι κάπως διαφορετικά:
Μετά από συνεχείς καταγγελίες του ΙΤΑΠ (Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού) για το ότι σε πολλές από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Οινοφύτων και ρυπαίνουν τον Ασωπό (αποδεδειγμένα και από τους ελέγχους της ΕΥΕΠ) έχει απονεμηθεί το σήμα EMAS-Πιστοποιητικό Περιβαλλοντικής Διαχείρισης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και Πιστοποιητικά ISO από τον επίσημο κρατικό φορά (ΕΣΥΔ), καταγγελίες που διατυπώθηκαν ανοικτά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (κατά τις ημέρες της καμπάνιας του για την σωτηρία του Ασωπού), σε ιστολόγια και ημερήσιες εφημερίδες, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπέβαλαν αίτημα-καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία.

Ανέφεραν τις συγκεκριμένες βιομηχανίες που ενώ ρυπαίνουν διαθέτουν Πιστοποιητικά Περιβαλλοντικής Ποιότητας και Διαχείρισης! Και αυτή τη φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε!

Δηλαδή η συγκεκριμένη υπηρεσία, που σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τον καταγγέλοντα απάντησε ότι πράγματι, μετά και από διερεύνηση του θέματος στη βάση των Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης της ΕΥΕΠ για 2 από αυτές θα κινούσαν διαδικασία άρσης του Πιστοποιητικού EMAS!

Θετική κίνηση και μπράβο στην υπηρεσία αυτή που ενήργησε γρήγορα και αποτελεσματικά! Αρκεί να δει συνολικά το πρόβλημα και να επανεξετάσει όλα τα Πιστοποιητικά που έχει χορηγήσει σε βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων και όχι μόνο.

Γιατί Πιστοποιητικά EMAS εξακολουθεί να έχει και η ΧΑΛΚΟΡ και πόσες άλλες ακόμη, αλλά και το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, που ρυπαίνει με την "κόκκινη λάσπη" τον Κορινθιακό και για την οποία η ΕΥΕΠ έχει βεβαιώσει περιβαλλοντικές παραβάσεις, και πολλές ακόμη βιομηχανίες της περιοχής Ασπροπύργου, κ.λ.π.

Ο ΣΚΑΙ προσπάθησε να "λύσει" την παρεξήγηση στις ειδήσεις, Τρίτη βράδυ, όπου αποκαταστάθηκε ένα μέρος της πραγματικότητας, μέσα από τις παρεμβάσεις επιστημόνων και φορέων. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ μίλησε για "νέα κόλπα" ρύπανσης.

Τόνισε όμως δυστυχώς ότι "όσα χρόνια χρειάστηκαν τα εργοστάσια να ρυπάνουν ολοκληρωτικά τον υπόγειο ορίζοντα της περιοχής, τα διπλάσια απαιτούνται για να αρχίσει η ανάκαμψη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: