4 Μαΐ 2009

Η ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

30.04.09
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω των ευρωπαίων συναδέλφων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.Την πρωτοβουλία είχε ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, που θα έλθει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια έχει καταθέσει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ο Μ. Τρεμόπουλος, με προτάσεις διεξόδου για την αποκατάσταση της λίμνης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την υποστήριξη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, έφεραν το θέμα της Κορώνειας, της ρύπανσης του Ασωπού αλλά και του Κορινθιακού με μια σειρά δράσεων, το διήμερο 14 και 15 Απριλίου, στις Βρυξέλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα ευρωπαϊκής σημασίας.«Πρόκειται για χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτυχίας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αλλά και της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής» τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Στο 11σέλιδο υπόμνημά του ο Μ. Τρεμόπουλος, τόνισε πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν εγκαταλείψει το περιβάλλον και τη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως αυτό της Κορώνειας, στην τύχη τους. Αλλά και η διοίκηση της Νομαρχίας με την τακτική της ολιγωρίας, την αδυναμία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, τη συνταύτιση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα και αδιαφανείς διαδικασίες, οδηγεί τη λίμνη σε οριστικό θάνατο. Η ασύνετη χρήση του οικοσυστήματος της Κορώνειας επί δεκαετίες μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί με κατάλληλες ενέργειες. Ουσιαστική λύση θα ήταν η αλλαγή του γεωργικού μοντέλου της υδροβόρας και χημικοσυντηρούμενης γεωργίας και βέβαια το σταμάτημα της ρύπανσης από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και γεωργικά απόβλητα. (για περισσότερα κλικάρετε στον τίτλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: