2 Μαΐ 2009

Βολές κατά του Χωροταξικού Τουρισμού

Το νέο Χωροταξικό Τουρισμού θα εξοντώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας σας", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Αλεχάνδρο Ιγκλέσιας, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε, το χωροταξικό τουρισμού είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των ακτών και με τη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι δε λαμβάνει υπ' οψιν τη βιωσιμότητα των ακτών καθώς καταπατώνται οι φυσικές και προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, δε λαμβάνονται υπ'όψιν τα προβλήματα λειψυδρίας και δε υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές υποδομές για την υποστήριξη του σχεδίου.

ΔΕΙΤΕ βίντεο από ειδήσεις του ΣΚΑΙ: Βολές κατά Χωροταξικού Τουρισμού
--------------------------------------------------------------
Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε τελικά να κάνει άτακτη οπισθοχώρηση στις κρίσιμες διατάξεις του Χωροταξικού του Τουρισμού. Μείωσε στο 20% το ποσοστό των ξενοδοχείων που μπορούν να διατίθονται για παραθεριστική κατοικία έναντι του 70% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Αυτό φαίνεται να μην επιτρέπει πλέον σε κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρίες να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις.

Επίσης στους ορεινούς οικισμούς ενώ πρότεινε αρχικά να κτίζονται ξενοδοχεία σε μια ζώνη 500 μέτρων γύρω από τα όριά τους με συντελεστή δόμησης 0,3 (έναντι το 0,2 που ισχύει σήμερα) και με αρτιότητα τα 2 στρέμματα (έναντι των 4 που ισχύουν σήμερα), αυτό περιορίζεται σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων και εξαιρούνται οι διατηρητέοι. Όσο απαράδεκτο και να είναι το μέτρο αυτό εξαιρούνται πλέον τα φιλέτα του ορεινού όγκου από την ακραία αυτή αύξηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Το Χωροταξικό του Τουρισμού συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει πολλές κακές ρυθμίσεις και πολλές άστοχες κατευθύνσεις. Το αίτημα της απόσυρσης συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Αν και φαίνεται τα χειρότερα να πέρασαν, δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν σύντομα να δώσουν νέες μάχες. Λόγω των εξαγγελιών για προνομιακές ρυθμίσεις για τα κτηματομεσιτικά και κατασκευαστικά συμφέροντα αγοράστηκαν τεράστια κομμάτια γης σε ακτές και νησιά. Οι εταιρίες αυτές μπορεί να μην μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του χωροταξικού αλλά αναμένεται να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του Χωροταξικού θα ταλανίζουν πολλές περιοχές ακόμη και αν τελικά οι εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: