21 Μαΐ 2009

Απάντησαν και οι "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ" για τον Ασωπό!

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ:
Απαντήσεις του Αντώνη Παπαγιαννίδη, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ για τον Ασωπό

1. Ποια η θέση του κόμματός σας για το έγκλημα του Ασωπού;

- Έχουμε ήδη λάβει θέση και έχουμε συμμετάσχει στις μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών της Βοιωτίας του Απριλίου. Στην ανακοίνωσή μας είχαμε επισημάνει ότι η περίπτωση του ποταμού Ασωπού αποτελεί όνειδος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ασωπός, τονίζαμε, αποτελεί κορυφαίο οικολογικό έγκλημα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, αναδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν στην μεταπολίτευση να διασφαλίσουν στοιχειωδώς την ασφαλή διαβίωση των Ελλήνων πολιτών και την προστασία τους από τις φονικές τοξικές ουσίες, που ανεξέλεγκτα απέρριπταν κατά βούληση στους φυσικούς αποδέκτες οι ασυνείδητοι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Και καλούσαμε την ελληνική Δικαιοσύνη να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνα που ξεκίνησε πρόσφατα και να καταλογίσει χωρίς κανένα ελαφρυντικό όλες τις ποινικές και αστικές ευθύνες που αναλογούν στους επίορκους κρατικούς λειτουργούς και στους επιχειρηματίες που επί χρόνια σκορπούν τον τοξικό θάνατο στον Ασωπό.

2. Σε περίπτωση εκλογής σας, σε τι ενέργειες θα προβείτε στις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας;

- Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ετοιμάσει και παρουσιάζουν στην προεκλογική συζήτηση 5 προτάσεις για την δημιουργία νέων, αποτελεσματικών περιβαλλοντικών θεσμών στην Ε.Ε.. Η νομοτεχνική προεργασία, η επαρκής τεκμηρίωση και η πολιτική διαβούλευση προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεσε για αυτές τις προτάσεις, απαιτεί σημαντική δέσμευση χρόνου και ενέργειας. Θα στρατευθούμε έμπρακτα σε αυτό. Ευελπιστώ, στις πρώτες 100 ημέρες να έχουμε κατορθώσει να προωθήσουμε την πιο επείγουσα από τις προτεινόμενες πολιτικές, την προετοιμασία μιας Οδηγίας για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, φυσικά, θα ασκούμε έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από τα λόγια, τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις στο συγκεκριμένο.

3. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συνεχή πίεση από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε σε θέση για ένα τέτοιο αέναο pressing;

- Αναμφίβολα, η χρησιμοποίηση πιεστικών ερωτήσεων προς την Κομισιόν και η γενική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να επιτυγχάνονται θετικά πολιτικά αποτελέσματα για το περιβάλλον σε μια χώρα με χρόνια υστέρηση στις περιβαλλοντικές πολιτικές και τους σχετικούς θεσμούς, αρκεί βέβαια να μην γίνεται κατάχρηση. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι με τον κατάλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί ζητημάτων για τα οποία συνήθως οι κοινοτικοί νίπτουν τας χείρας τους επικαλούμενοι την επικουρικότητα, την ανάγκη δηλαδή επίλυσης των προβλημάτων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο της εθνικής πολιτειακής δομής, είναι εφικτό να στρέψει ο ερωτών την Κομισιόν σε ενεργητικές πρωτοβουλίες προς αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου κατά περίπτωση, προκαλώντας έτσι την άσκηση σημαντικής πίεσης στους εμπλεκόμενους παραβαίνοντες το ευρωπαϊκό δίκαιο. Έχοντας εμπλακεί επαγγελματικά στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παρελθόν, θεωρώ ότι θα μπορέσω να αξιοποιήσω την εμπειρία μου από τις διαδικασίες αυτές για το καλύτερο δυνατό συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εδώ, στο συγκεκριμένο, βρίσκεται η πρόκληση και το πεδίο του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί το πλέον πρόσφορο θεσμικό πεδίο της Ε.Ε. για να το επιτύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: