23 Μαΐ 2009

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ:


1. Ποια είναι η θέση του κόμματος σας για το έγκλημα του Ασωπού;

Η οικολογική καταστροφή που συντελείται επί δεκαετίες στον Ασωπό, είναι αποτέλεσμα μιας ασύδοτης πρακτικής από τη μεριά των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής και της Πολιτείας που την ενθάρρυνε και την ενθαρρύνει. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, κανένα μέτρο και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο, ευνοήθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία εκατοντάδων μονάδων και δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο ξεχωριστό καθεστώς. Επί πολλά χρόνια οι κάτοικοι υποφέρουν :- τα υγρά απόβλητα καταλήγουν στον Ασωπό και από εκεί στον Ευβοϊκό και στα υπόγεια νερά ή και απευθείας στα υπόγεια νερά μέσα από γεωτρήσεις και πηγάδια- η αέρια ρύπανση πνίγει την περιοχή από Σχηματάρι μέχρι Θήβα- ειδικά και συχνά τοξικά βιομηχανικά απόβλητα καταλήγουν σε ρέματα, ιδιωτικούς χώρους, χωματερές Δήμων και παλιά νταμάρια.

Ο νόμος της σιωπής επιβάλλεται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: τα Υπουργεία, οι Τοπικές και Νομαρχιακές Αρχές, οι τοπικοί «παράγοντες» έκλειναν τα μάτια και στην πράξη διευκόλυναν και διευκολύνουν με πολλούς τρόπους τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Πριν από δύο χρόνια, ξέσπασε η οικολογική κρίση με το νερό: η αποκάλυψη της παρουσίας του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων ρύπων ανθρωπογενούς προέλευσης, ξεσήκωσε αντιδράσεις. Σε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον Ασωπό από την Αν. Αττική μέχρι και τη μισή περίπου Βοιωτία οι άνθρωποι αναγκάζονται ακόμη μέχρι σήμερα να αγοράζουν νερό. Τα αγροτικά προϊόντα ολόκληρης της Βοιωτίας έγιναν ανεπιθύμητα, χωρίς κανείς να ελέγξει αν έχουν ή όχι επιβαρυνθεί.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να ανακοινώσει τι γίνεται με τα βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. Έτσι μια κρίση που ξεκίνησε από μια περιοχή, αφορά πλέον τη δημόσια υγεία στη χώρα και όχι μόνο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή δίπλα στους αγώνες των κατοίκων. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν ενεργά στη συγκρότηση κινήσεων πολιτών και δικτύων αλληλο-υποστήριξης, στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες που δώσαμε σε όλα τα επίπεδα, χωρίς κομματικές σημαίες. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε εδώ και δύο χρόνια, γιατί πιστεύουμε ότι το κίνημα των πολιτών στη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Ωρωπό πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητο, ακηδευμόνευτο, χωρίς καθοδηγήσεις και σκοπιμότητες. Όλο το προηγούμενο διάστημα, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής παρέμβασης, η στήριξη της υπόθεσης και η διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων υπήρξε διαρκής και αδιάλειπτη. Επισκέψεις του Α. Αλαβάνου, του Α.Τσίπρα και άλλων κεντρικών στελεχών από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κρίση με το νερό, συνεχείς παρεμβάσεις στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο από το 2007 και μέχρι σήμερα, παρεμβάσεις στη Βουλή, δημοσιότητα, υποστήριξη.

Κεντρική θέση μας αποτελεί το αίτημα της εξυγίανσης της άτυπης και άναρχης βιομηχανικής ζώνης με θεσμοθέτηση, οριοθέτηση, κατασκευή όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών υποδομών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον εντοπισμό, την καταγραφή και τον έλεγχο της ρύπανσης.

Άμεση απαίτησή μας αποτελεί να ελεγχθούν επιτέλους όσοι ρυπαίνουν, να υποχρεωθούν να σταματήσουν να ρυπαίνουν, να υποχρεωθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, να συνεχίσουν να ελέγχονται διαρκώς.

Άμεση απαίτησή μας αποτελεί η παροχή ασφαλούς καθαρού νερού για την ύδρευση κάτι που δύο χρόνια μετά δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.Προτεραιότητα αποτελεί για μας η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων,

Αίτημα μας, αποτελεί η διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία, στις καλλιέργειες, στα βιομηχανικά προϊόντα, στην τροφική αλυσίδα. Απαίτησή μας είναι να ληφθεί κάθε μέτρο για την αποκατάσταση και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της ρύπανσης στον τοπικό πληθυσμό.

Αίτημά μας είναι να αποδοθούν οι ευθύνες και το κόστος εκεί που ανήκουν και όχι στους κατοίκους και τους επαγγελματίες, στους αγρότες και τους εργαζόμενους.

2. Σε περίπτωση εκλογής σας σε τι ενέργειες θα προβείτε στις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας;

Παρότι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη χρειάζεται σημαντικές αλλαγές, εντούτοις άμεση προτεραιότητα είναι τουλάχιστον να εφαρμοστεί.

Επομένως οι πρώτες ενέργειες αφορούν την πίεση για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά, της οδηγίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο Περιβάλλον.

Παράλληλα και με δεδομένη την πλούσια επεξεργασία που έγινε τα τελευταία χρόνια από πολλούς επιστήμονες και μέλη των κινήσεων πολιτών, έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για- την εκπόνηση σχεδίου για την απορρύπανση και αποκατάσταση της ποιότητας των νερών στην υδρογεωλογική λεκάνη του Ασωπού το αργότερο ως το 2015- την κατάρτιση ειδικού τοπικού προγράμματος για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται από τις βιομηχανίες της περιοχής και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης.- τον συνεχή επανέλεγχο, την δημοσιοποίηση όσων ρυπαίνουν και την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων σε υπευθύνους και αρμόδιες αρχές - την οργάνωση ενεργειών ενημέρωσης και δημοσιότητας του προβλήματος που ήδη μέσω των τοπικών οργανώσεων και κινημάτων έγινε γνωστό στην Ευρώπη και στον κόσμο- την οργάνωση ομάδας πίεσης μαζί με άλλους ευρωβουλευτές και την αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων περιοχών και ερευνητικών-πανεπιστημιακών φορέων - την κατάρτιση ειδικού χωροταξικού σχεδίου με πρόβλεψη για μετατροπή σε οργανωμένη περιοχή και ρύθμιση των χρήσεων της γης, των δημόσιων χώρων και των έργων κοινής ωφέλειαςπου αποτελούν άμεσους στόχους διεκδίκησης από την αρχή της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συνεχή πίεση από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε σε θέση για ένα τέτοιο αέναο pressing;

Πρόσφατα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται με σημαντική απόσταση ο πιο δραστήριος από τους 24 Έλληνες ευρωβουλευτές για το σύνολο της θητείας, με 979 ερωτήσεις, 6 εκθέσεις, 3 γνωμοδοτήσεις και 170 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια. Οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούσαν θέματα περιβάλλοντος και πολλές από αυτές το θέμα της ρύπανσης των νερών και του Ασωπού.

Σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» καθώς και πολλά άλλα ΜΜΕ, ο Δ. Παπαδημούλης αναδείχθηκε στους τρεις πιο δραστήριους από το σύνολο των ευρωβουλευτών των 27 κρατών – μελών. Αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε: «Δουλέψαμε μαζί με τους συνεργάτες μου σκληρά και συλλογικά.

Ο απολογισμός μας τίθεται στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των πολιτών. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της κάλπης στις 7 Ιουνίου είναι απλό. Με έναν βουλευτή κάναμε πολλά. Με περισσότερους, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.»Αυτή είναι η απάντησή μας στην ερώτηση: μας πιέζει ο κόσμος των κινημάτων και το pressing αυτό έχουμε όχι μόνο την ικανότητα αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε. Μέσα από τους αγώνες μας έχουμε καταλάβει στην πράξη ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ούτε ουδέτερη, ούτε ανέξοδη.

Το πρόβλημα του Ασωπού είναι κρίσιμο, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι υπεύθυνοι μας διοικούν. Για κάθε πρόβλημα και σε κάθε εστία αντίστασης στη χώρα, αναλάβαμε το κόστος της υπεράσπισης των τοπικών κινημάτων απέναντι σε οργανωμένα και επώνυμα συμφέροντα. Είμαστε αισιόδοξοι: όσο οι πολίτες αγωνίζονται, η πίεση θα αυξάνει και τα αποτελέσματα θα είναι πέρα και από τις προσδοκίες μας.

Οι υποψήφιοι του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ;;;; Σιγή ιχθύος από τους ευρωβουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: