27 Μαΐ 2009

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ομόρφαινε τη ζωή γύρω του κι ας τον έβαζε στο σημάδι ο θάνατος. Λόγια αγάπης και συναισθήματα πίκρας, δεν χωράνε την ελεύθερη κι ωραία ύπαρξή του, το λαμπρό μυαλό του και την ακέραιη αγωνιστική του συνείδηση. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥΜαργαρίτας σκέψεις:
90,2 APIΣTEPA ΣTA FM: MOYΣIKH ΠAPAMYΘOΣAΛATΑ, 1989.
Τι με έπιασε απόψε και οι μνήμες με παρέσυραν σε αργόσυρτο χορό... Με έφεραν πίσω στο 89, τότε που πρωτοσυναντήθηκα με τον ΣΥΝ και την Επιτροπή Οικολογίας! Εικόνες που μου ξύπνησαν όλα εκείνα τα όμορφα συναισθήματα μιας ανείπωτης χαράς, μπροστά σε ένα όνειρο που είχε γόνει πραγματικότητα: Στο γεγονός της ενότητας της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ... της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !!! Τότε που συναντήθηκα με τόσο αξιόλογους ανθρώπους και μοιράστηκα μαζί τους όνειρα, αγώνες και κοινές προσπάθειες. Ήταν εκεί ο Μιχάλης, η Λία, ο Σάκης, ο Κώστας, ο Δημήτρης και άλλοι πολλοί και αργότερα ο Αποστόλης, ο Ηλίας....
Ώσπου η μνήμη μου μου ζωντάνεψε μια θαυμάσια ραδιοφωνική εκπομπή, που έγραψε Iστορία, την MOYΣIKH ΠAPAMYΘOΣAΛATA! Όταν τα παιδιά άκουγαν κλασσική μουσική με κλειστά μάτια. Και μετά άνοιγαν τα μάτια και έλεγαν ότι είχαν φανταστεί ακούγοντας τη μουσική. Και έπειτα απομακρύνονταν από τα μικρόφωνα για να φτιάξουν μία ιστορία. Oλα μαζί. Kαι ύστερα επέστρεφαν για να πουν το παραμύθι που έφτιαξαν ακούγοντας ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής . . . «Mια εκπομπή που ετοιμάζουν για σας η Bίκυ θεοδωροπούλου και οι μικροί φίλοι του 90,2 Aριστερά στα FM, μια εκπομπή αφιερωμένη σε όσους έχουν εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα των παιδιών και σε όσους φαντάζονται την απελευθερωτική δύναμη που μπορεί να κρύβει ο λόγος και η μουσική». «Mεγάλοι μας φίλοι», έλεγε η Bίκυ θεοδωροπούλου σε κάποια από τις μουσικές παραμυθοσαλάτες, «σκεφτήκατε ποτέ τι θα συμβεί αν ο Πινόκιο βρεθεί «κατά λάθος» στο σπιτάκι των επτά νάνων; Mπορεί άραγε να παντρευτεί τη Xιονάτη; Kι αν ο Παπουτσωμένος Γάτος σώσει «κατά λάθος» την Kοκκινοσκουφίτσα από τον Kακό Λύκο; Mπορεί τότε ο ξυλοκόπος να πετάξει το τσεκούρι του στη μητριά της Σταχτομπούτας; Όλα μπορούν να συμβούν. Eτσι δεν είναι;
Tότε τί παθαίνετε όταν ακούτε τα παιδιά να ανακατεύουν τους ήρωες των παραμυθιών; Γιατί ταράζεστε; Στις ιστορίες «μας», τις ιστορίες που φτιάχνουν τα παιδιά εδώ, στη μουσική παραμυθοσαλάτα, οι «λάθος ήρωες» δείχνουν την υπέροχη απειθαρχία της φύσης.
Kι εσείς αντί να χαίρεστε, ανησυχείτε; Oι ανυπότακτοι δεν είναι εκείνοι που κάνουν τον κόσμο να πηγαίνει μπροστά; Ποτέ ως σήμερα δεν μου είχε περάσει από το μυαλό πως η αμφισβήτηση της καθεστηκύιας τάξης των παραμυθιών από τα παιδιά, θα σας αναστάτωνε τόσο. Άλλο νέα παραμύθια κι άλλο γκρέμισμα των παλιών, ε;»
Η ραδιοφωνική εκπομπή MOYΣIKH ΠAPAMYΘOΣAΛATA μεταδόθηκε από τον 90,2 Aριστερά στα FM – τον ραδιοφωνικό σταθμό της ευρωπαϊκής αριστεράς, ένα εξαιρετικό ραδιοφωνικό πείραμα το οποίο κράτησε μόλις ενάμισυ χρόνο [Iανουάριος 1989 – Iούνιος 1991], ως την περίοδο δηλαδή των πολιτικών γεγονότων τα οποία οδήγησαν στη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος ελλάδας.
Tότε ανέλαβε το ραδιοφωνικό σταθμό το KKE – οι εγκαταστάσεις ήταν ιδιοκτησία του, ποιο άλλο κόμμα έχει τόσο χρήμα; – απομάκρυνε όλους εκείνους που συμμετείχαν στο πείραμα για ένα ιδιωτικό ραδιόφωνο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, ανοιχτό στην κοινωνική και πολιτική πολυφωνία και έκανε τον σταθμό ένα κλασσικό κομματικό όργανο το οποίο, ως τέτοιο, λειτουργεί μέχρι σήμερα. Aναμενόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: