5 Μαΐ 2009

Να μην περάσει η Ιόνια Οδός από το οικοσύστημα Καϊάφα


Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Η άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού του βορειοδυτικού άξονα Πελοποννήσου (Ιόνια Οδός) εκτός οικοσυστήματος Καϊάφα και εκτός των οικισμών του Δήμου Ζαχάρως λόγω του απρόβλεπτου γεγονότος των πυρκαγιών και η αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος, τονίστηκαν χθες από ομιλητές και παρευρισκομένους στην ημερίδα με θέμα «Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της καταστροφής του 2007 στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου επίτροπου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Σταύρου Δήμα.

Οπως επισημάνθηκε, η χρηματοδότηση του επιπλέον κόστους για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τον συντονισμό της είχε ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς. Σε αυτή συμμετείχαν ως ομιλητές ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, το μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Σπύρος Κουβέλης.
Ο κ. Ζερεφός αποκάλυψε ότι η απώλεια δασικής, θαμνώδους και αγροτικής έκτασης από τις φωτιές του 2007, που αντιπροσωπεύει το 2% της συνολικής επιφάνειας της χώρας (280.000 εκτάρια), οδήγησε σε σημαντική μεταβολή του οικοσυστήματος σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε μεταβολές των μέσων και ακραίων τιμών της θερμοκρασίας στην περιοχή. Οι μέγιστες μεταβολές επικεντρώνονται στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε ημιερημικές, όπου η ανακλαστικότητα της περιοχής μετά την πυρκαγιά έχει αλλοιωθεί σημαντικά.

«Οι μεταβολές είναι σημαντικότερες κατά το θέρος και επικεντρώνονται κυρίως στη μέση μεγίστη θερμοκρασία, η οποία αναμένεται να ξεπερνά τοπικά τους 2°C. Η διαφορά της μέσης θερμοκρασίας του αέρα πριν και μετά τις πυρκαγιές κατά το θέρος υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί σε περίπου 1,5°C, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έγιναν στο Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών», ανέφερε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις που αφορούν ολόκληρη τη Μεσόγειο για τις προσεχείς δεκαετίες δείχνουν ότι η χρονική διάρκεια με ακραίες τιμές επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κυρίως στη ανατολική Μεσόγειο θα έχει για την περίοδο 2020-2050 αυξηθεί κατά είκοσι επιπλέον ημέρες, ενώ για την περίοδο 2020-2100 οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση των ημερών επικινδυνότητας από 30 έως και 60 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: