27 Σεπ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και ομάδα διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Νίκο Χρυσόγελο και τους υπεύθυνους για τον τομέα Κλίματος, Ενέργειας και Μεταφορών Τάσο Κρομμύδα και Κωνσταντίνο Κατώπη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο ρόλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.


Εκ μέρους της ΔΕΗ παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός καθώς και οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην αποκατάσταση εδαφών στα λιγνιτορυχεία και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν πως η στροφή στην εξοικονόμηση και στην πράσινη ενέργεια είναι πλέον απόλυτη αναγκαιότητα καθώς οποιαδήποτε αποτυχία στο στόχο αυτό θα έχει εκτός από περιβαλλοντικές και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν πως από το 2013 το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μπορεί να ανέρχεται στα 1,5 δις ευρώ ετησίως.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αναλυτική ενημέρωση καθώς και για το γεγονός ότι η ΔΕΗ φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της την περιβαλλοντική παράμετρο. Ταυτόχρονα όμως επεσήμαναν τα ακόλουθα:

Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα τους ανησυχεί ότι σε συνολικό προϋπολογισμό 13 δις ευρώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο 2 δις καθώς και η αύξηση ισχύος των νέων λιγνιτικών σταθμών που θα αντικαταστήσουν τους πλέον γερασμένους υφιστάμενους. Με δεδομένη τη σταθερή θέση για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν να υπάρξει ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα μείωσης της λιγνίτης ισχύος, που θα συνοδεύεται με μέτρα στήριξης της απασχόλησης στις περιοχές όπου ευρίσκονται τα λιγνιτικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Εκεί μπορούν να γίνουν ζώνες ειδικών επενδυτικών κινήτρων για την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού για ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά κλπ. Τον εξοπλισμό αυτό σήμερα εισάγει η χώρα μας «εξάγοντας» θέσεις εργασίας και πληρώνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να δώσει 5000 πράσινες θέσεις εργασίας στην Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη την επόμενη δεκαετία.. Ταυτόχρονα ζήτησαν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εγγυήσεις για τη δυνατότητα συλλογής και αποθήκευσης του εκπεμπόμενου CO2 στις νέες μονάδες.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη η ΔΕΗ να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας αντλητικών σταθμών σε συνδυασμό με τους υδροηλεκτρικούς της επιχείρησης καθώς αυτοί είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κος Χρυσόγελος είπε τα εξής:

"Χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενέργεια που να φτάνει μέχρι το 2030-50, στην οποία θα ενσωματώσουμε τη στρατηγική για την προστασία του κλίματος, καθώς και αναγκαστικές αλλαγές στην οικονομία ώστε να γίνει πιο πράσινη, θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικών πολιτικών.

Χρειάζεται μια στρατηγική ώστε η ΔΕΗ να παίξει τον δικό της ρόλο γνωρίζοντας ποιο είναι το πλαίσιο και οι μακροχρόνιοι στόχοι, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες και για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, λιγνίτη και πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030. Και επιπλέον στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ο πολίτης, μια επιχείρηση, ή ο αγρότης θα μπορούσε να είναι και παραγωγ ενεργειας με τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας για να εχει και συμπληρωματικα εισοδηματα."


Η Εκτελεστική Γραμματεία

Ο εξαιρετικός φίλος μου Θανάσης Παντελόγλου (Πρόεδρος ΙΤΑΠ Οινοφύτων) μου έστειλε το παρακάτω σημείωμα - σχόλιο, το οποίο συνυπογράφω!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Με την ευκαιρεια μιας τετοιας συναντησης και βασισμενος στην γνωση που μου προσφερει η ειδησιογραφεια σας και οι ανακοινωσεις σας , ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΩ την ευκαιρεια της συναντησης αυτης, σαν δυνατοτητα οτι ενας στρατηγικος σχεδιασμος (της ΔΕΗ) μπορουσε να αντιπαραβληθει με εναν συνολικο στρατηγικο σχεδιασμο (των Πρασινων) για την Βιωσημη αναπτυξη του ελληνικου λαου και μια βιωσημη οικονομια του.

Εκ του ανακοινωμενου αποτελεσματος της συναντησης αυτης , ειναι σαφες οτι αποκαλυπτεται το μερικο!! (ΔΕΝ ΛΕΩ ΛΑΘΟΣ, λεω το μερικο!!).

ΔΕΗ πλεον δεν ειναι ΜΟΝΟ η παραγωγη ενεργειας και μαλιστα απο ΑΠΕ, και οταν ενα οκολογικο κομμα συναντιεται μαζι τους, θα επρεπε να τους βλεπει οπως πραγματικα Ειναι.


π.χ 25% μετοχος της ΛΑΡΚΟ, καθοριστικος "λειτουργος ανοιχτων ορυχειων", χωρις κανονες.

Καθοριστικος παραγοντας στην μεταφορα "βρωμικης τεχνολογιας εξορυξεων" με τα ανοιχτα ορυχεια στην Ελλαδα! για Λιγνητες, για τυρφη, για Θειουχα μικτα μεταλλευματα. Λειτουργους "καυστηρων στερεων καυσημων" πεπαλαιομενης τεχνολογιας χωρις εφαρμογη ΒΔΤ.  Ειναι απο τους μεγαλυτερους παραγωγους Ειδικων-επικινδυνων στερεων αποβλητων π.χ. Ιπταμενη τεφρα, χωρις διαχειρηση και καθορισμο τελικης τυχης, χωρις ουδεμια ερευνητικη προσπαθεια για αξιοποιηση της και ελεγχομενη ασφαλη διαθεση της, σε σχεση με υπαρκτες κοινωνικες αναγκες. Ειναι απο τους σπουδαιοτερους αυθαιρετους ρυπαντες των χωματων πανω στα οποια εχουμε για να ζησουμε και να φτιαξουμε το φαι μας!!(και για αυτο δεν τους ειπατε λεξη) . Ειναι απο τους σπουδαιοτερους και επικινδυνοτερους ρυπαντες ποσημου νερου και των αποθεματων υπογειων νερων στην Ελλαδα με τοξικα βαρια μεταλλα και λοιπα χημικα υλικα. (και για αυτο επισης δεν τους ειπατε λεξη). Ειναι απο τους μεγαλυτερους και σοβαροτερους αυθαιρετους ρυπαντες του αναπνεομενου αερα, με τοξικα αναπνεομενα σωματιδια,σε βαρος τις υγειας του κοσμου που τοξινωνεται προκειμενου οι μετοχοι της ΔΕΗ να τα κονομανει !! (και εσεις δεν ξαναειπατε λεξη).

Δημοσιοποιοντας, ολα αυτα τα κοστοι προστασιας περιβαλλοντος (Παρανομα και καταχρηστικα απο δεσποζουσα θεση) οι "Ιαπωνες "εισαγωμενοι φωστηρες του management της κερδοφοριας των ιδιωτων μετοχων της ΔΕΗ, ) τα μετατρεπουν "εξυπνα", με πολυ παλιες συνταγες , σε ιδιωτικα κερδοι των μετοχων τηςΔΕΗ . Και οταν: Οι Πρασινοι για ολα αυτα δεν λενε τιποτα, στην τοσο σπανια, παραχωρηθησα συναντηση, τοτε: οι Πρασινοι Την ΔΕΗ δεν την βλεπουν σωστα, την ξεχνουν σαν καταστροφεα της πρασινης αναπτυξης και του περιβαλλοντος του κοσμου της Ελλαδας και δεν "συνομιλουν ολοκληρωμενα" μαζι της. Οταν την προσεγγιζεις μονο σαν πιθανο εφαρμοστη τεχνολογιας ΑΠΕ με αναλωση επιδοματων αναπτυξιακου νομου.Τοτε τι διαφερουν;;;; απο εναν ιδιωτη τεχνολογικο-οικονομικο ελευθερο-συμβουλο που τους πλησιαζει, για να επισημανει- διαλαλησει μια σπουδαια ευκαιρεια προσφορας υπηρεσιων στην σημερινη αγορα, Πλασαρωντας την ιδεα "για να αυξησεται τις μερισματικες αποδοσεις σας κυριοι"!!!!!

Νομιζω οτι, πρεπει να αρκεστω για την ωρα να λεω πως ηταν μια λαθος "χρησιμοποιηθησα ευκαιρεια "Ενα σπουδαιο πολιτικο λαθος , που συντομα θα φροντισεται να διορθωσεται. Δεν θελω, διοτι σας αγαπω αρκετα ολους σαν φιλους και ατομα και δεν σπευδω να μιλησω για μια αποκαλυπτικη περιπτωση "του πιθανου πολιτικου ρολλου των πρασινων, στο μελλον τις Ελλαδας και του κοσμου της". Μην με Διαψευσετε.

φιλικα Θανασης Παντελογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: