24 Σεπ 2009

Κωφεύουν για Πτολεμαΐδα


Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαικού Συμβουλίου απεφάνθη ότι το ελληνικό κράτος δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, ούτε ανέπτυξε στρατηγικές καταπολέμησης των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων.

Τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα είναι τα πλέον ρυπογόνα

Οι τέσσερις ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας είναι από τα πλέον ρυπογόνα εργοστάσια στη χώρα μας.

Το ελληνικό κράτος κωφεύει επί δεκαετίες στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για περιορισμό της ρύπανσης.

Μία μη κυβερνητική οργάνωση, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Το ίδρυμα κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους και η επιτροπή απεφάνθη ότι επί δεκαετίες το κράτος δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, ούτε ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, εντείνει την πίεση προς το ελληνικό κράτος να προβεί σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορούν να προσφύγουν και μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις, χωρίς να έχουν εξαντλήσει πρώτα όλα τα ένδικα μέσα της χώρας τους. Δεν απαιτείται ο φορέας που προσφεύγει να στοιχειοθετήσει ότι έχει έννομο συμφέρον.

Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ακρίνης Κοζάνης συνεχίζουν την κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς λιγνίτη του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο ζητώντας τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους.

Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ' αόριστον.


-------------------------------------------------------------------------------

Οικολογική καταστροφή
http://www.skai.gr/articles/news/environment/Οικολογική-καταστροφή/

Εκατό χιλιάδες τόνοι τέφρας που εκλύονται από τις καμινάδες των ατμοηλεκτρικών σταθμών πνίγουν τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, αλλά και μολύνουν το περιβάλλον της περιοχής, καταδεικνύει έρευνα του ΣΚΑΪ.

Εκατό χιλιάδες τόνοι τέφρας που εκλύονται από τις καμινάδες των ατμοηλεκτρικών σταθμών πνίγουν τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, ενώ 155.000 τόνοι λιγνίτη εξορύσσονται καθημερινά. Η τέφρα και η εξόρυξη του λιγνίτη ευθύνονται για τις αυξημένες εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Την ίδια ώρα σημαντικό πλήγμα δέχεται και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.


Το νερό είναι χαμηλής ποιότητας. Ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρει ότι το νερό που δεν έχει μολυνθεί βρίσκεται στα 400 μέτρα βάθος.

Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τη σοβαρή ποιοτική και ποσοστική υποβάθμιση των κρίσιμων φυσικών πόρων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: