Η ρύθμιση αφορά 18 περιοχές και θα ισχύει ώσπου να διαπιστωθεί η νομιμότητα οικοπέδου και κτίσματος
από τη Βλασω Χαραλαμπίδου στο ΒΗΜΑ
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Στο τέλος του μήνα αναμένονται οι πρώτες αεροφωτογραφίσεις των καμένων περιοχών της Αττικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν ξεφυτρώνουν αυθαίρετα μέσα στα δάση. Από τις αρχές Απριλίου οι αεροφωτογραφίσεις θα γίνονται συστηματικά ανά δίμηνο. Κάθε νέο αυθαίρετο που θα ξεφυτρώνει σε δασική περιοχή, θα κατεδαφίζεται.
Παράλληλα σε 18 περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σταματούν οι οικοδομικές εργασίες και η έκδοση οικοδομικών αδειών ώσπου να διαπιστωθεί η νομιμότητα οικοπέδου και κτίσματος.
Πρόκειται για την καμένη περιοχή από τον Γέρακα ως και το Πόρτο Γερμενό, όπου σταματά κάθε οικοδομική δραστηριότητα μετά την κύρωση από τη Βουλή και τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του νόμου «για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαϊές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις».
Μέσα σε έναν μήνα ειδική επιτροπή της Νομαρχίας θα πρέπει να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες στη συγκεκριμένη περιοχή και να απαντήσει στους ιδιοκτήτες εντός δύο μηνών αν μπορούν να συνεχίσουν ή να αρχίσουν να κτίζουν. Εν τω μεταξύ θα ετοιμάζονται και οι δασικοί χάρτες.
Η εφαρμογή της όλης διαδικασίας εκτιμάται ότι θα «φρενάρει» την αυθαίρετη δόμηση και μάλιστα σε δασικές περιοχές.
Τα ίδια μέτρα ισχύουν για όλη τη χώρα, για όλες τις περιοχές που κάηκαν πρόσφατα.
Εκτός από την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών ώσπου να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ο νέος νόμος προβλέπει δημιουργία σώματος ειδικών ελεγκτών για τον έλεγχο της νομιμότητας κάθε νέας κατασκευής στα καμένα της Αττικής και σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που θα είναι συνδεδεμένη με τηλεσκοπικό σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων.
Επίσης, με τον νέο νόμο καταργήθηκαν οι διατάξεις του «δασοκτόνου» νόμου 3208/2003 και επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσους ή ως δασικής. Με τον Ν. 3208 οριζόταν ότι σε έκταση ελαχίστου εμβαδού 3 στρεμμάτων, το 25% πρέπει να είναι δάσος ή δασική περιοχή για να θεωρηθεί η ευρύτερη περιοχή δασική. Με τον Ν. 998 το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 15%. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα προστατευθούν τα δάση της χώρας.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Δήμος Πεντέλης της Νομαρχίας Αθηνών Δήμοι Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Ν. Μάκρης, Γέρακα, Παλλήνης, Διονύσου, Δροσιάς και Μαραθώνος Κοινότητες Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής: Ροδόπολης, Σταμάτας, Ανθούσης, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου και Πικερμίου Δήμοι Νομαρχίας Δυτικής Αττικής: Βιλίων (οικισμός Πόρτο Γερμενό) και Μαγούλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου