26 Φεβ 2010

Η "νέα" Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει και τις "κρυφές" αμαρτίες της προηγούμενης διοίκησης...

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στον προαύλιο χώρο της κεραμοποιίας TERRA Α.Ε. (ΒΙΟΚΕΡΑΛ) στη Λάρισα, στις 21 Φεβρουαρίου 2010, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κινητοποιήθηκε άμεσα και προχώρησε στην εξέταση των εκθέσεων που υπήρχαν στα αρχεία της, και συγκεκριμένα της τελευταίας Έκθεσης Αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2008.

Οι παραβιάσεις που είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση αυτή αφορούσαν σε έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, πλημμελή παρακολούθηση αερίων εκπομπών, μη τήρηση οριακών τιμών αεριών εκπομπών, ελλείψεις στον περιβάλλοντα χώρο (δεντροφύτευση, ασφαλτόστρωση), και μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαιών.

Με τα δεδομένα αυτά, η νέα ηγεσίας της ΕΥΕΠ, προχώρησε στις 24/02/2010, στην έκδοση Πράξης Βεβαίωσης – Παράβασης, την οποία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, καθώς και στις 25/02/2010, στην εισήγηση προστίμου ύψους 165.600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ενώ τα στοιχεία αυτά υπήρχαν από το 2008 στα αρχεία της Υπηρεσίας, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και η ηγεσία της ΕΥΕΠ είχαν αποσιωπήσει το γεγονός και δεν είχαν προχωρήσει ούτε σε πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, ούτε σε εισήγηση επιβολής προστίμου.

Επίσης, ουδέποτε ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή που εγκρίνει την ένταξη στο σύστημα EMAS, με αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής αίτησης καταχώρησης.

Υπό το φως των εξελίξεων η Επιτροπή EMAS θα προχωρήσει στην αναστολή της εγγραφής της εν λόγω δραστηριότητας στο σύστημα.

Επίσης, θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι της καθυστέρησης μιας τόσο σοβαρής και επικίνδυνης για την δημόσια υγεία παράβασης.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται, ήδη, νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του pet coke, η οποία θα εξαγγελθεί άμεσα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα..

Η εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της ότι η εταιρία είχε πάρει άδεια με υπογραφή της Υπουργού και ότι ήταν ένα βήμα από την απόκτηση οικολογικού πιστοποιητικού. Αυτά που αναφέρατε δίνουν μια απάντηση σε πρώτη φάση αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μαι απλή και κατανοητή απάντηση που θα ξεκαθαρίζει το ζήτημα για τις ευθύνες των παραγόντων του προηγούμενου ΥΠΕΧΩΔΕ.

Stylianos Kyriazis

Ανώνυμος είπε...

Με την ΕΑΒ τι θα κάνετε; Ή βαράμε μόνο στα εύκολα;

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αγαπητέ κύριε Κυριαζή,

Οι ευθύνες των παραγόντων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκαθαριστούν άμεσα, μετά από διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την οποία η Υπουργός έχει δώσει ήδη εντολή.

Παράλληλα διεξάγεται και προκαταρκτική εξέταση από τον Γενικό Επιθεωρητή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) επί όλων των υποθέσεων που διαχειρίστηκε η προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΕΠ...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,

Εδώ και 3 μήνες επανελέγχονται, σταδιακά, όλες οι μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή Οινοφύτων - Ασωπού, μεταξύ των οποίων και η ΕΑΒ.

Ειδικότερα για την ΕΑΒ, αναθεωρούνται οι Περιβαλλοντικοί της Όροι, υπό το φως των αποτελεσμάτων των ελέγχων και νεώτερων κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Σύντομα θα ορισθεί στην ΕΑΒ υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ, για την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών με στόχο την τήρηση των θεσμοθετημένων όρων, ώστε να πάψει να ρυπαίνει.

Αυτό, σε συνδυασμό με σειρά μέτρων, που προετοιμάζονται, θα περιορίσει τη ρύπανση του Ασωπού και θα επιτρέψει τη σταδιακή μετατροπή του σε καθαρό ποτάμι.

Και βεβαίως θα εφαρμοστεί και η νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, όπου ο ρυπαίνων θα υποχρεωθεί να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ανώνυμος είπε...

Δηαλδή μας λέτε ότι η ΕΑΒ αυτή τη στιγμή ρυπαίνει και εσείς το ανέχεστε;

Και ότι κάποια στιγμή, που ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΕ ΜΕ ΣΥΓΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ θα της επιβάλετε να σταματήσει;