2 Μαρ 2010

Εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον & Κοινωνία Πολιτών, εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού»

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κας Μ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

Στην Εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον & Κοινωνία Πολιτών, εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού»

Αγαπητοί Φίλοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την πρωτοβουλία της ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ να διοργανώσει την εσπερίδα, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού που θα ανακηρυχθεί το 2011 από την Ευρ. Επιτροπή. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στις αρχές του εθελοντισμού και έχουμε σκοπό να συμβάλλουμε στις προσπάθειες σας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε ενέργειες που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής.

Στη χώρα μας είναι γεγονός ότι ο εθελοντισμός δεν έχει τόσο μακρά ιστορία. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίοι συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις όπως η κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και του 2009, καθώς και με την ευρύτατη συμμετοχή και δυναμική παρουσία τους στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης και την ομορφιά του εθελοντισμού.

Αν και αυτά είναι εξαιρετικά παραδείγματα δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία των προσπαθειών μικρών συλλόγων, ομάδων, κινήσεων πολιτών που αναδεικνύουν μεγάλα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα, τα φέρνουν στην επικαιρότητα και αγωνίζονται με αυτοθυσία για την επίλυσή τους, αναγκάζοντας, πολλές φορές, την Πολιτεία να αναλάβει δράση.

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι δύσκολος γιατί συχνά έρχεται αντιμέτωπος με διαφορετικά συμφέροντα και δυνάμεις που αντιστρατεύονται το περιβάλλον. Έτσι είναι απολύτως αναγκαία η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και συναινέσεων που είναι δυνατή μόνο μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών. Στόχος μας είναι μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τα περιβαλλοντικά θέματα να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις. Το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει σε όλα τα θέματα ευρύτατο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης, που αποτελεί την βασική προϋπόθεση που καθιστά τον πολίτη ενεργό!

Παράλληλα, οι πολίτες σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και επιδιώκουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, το χρόνο τους για να συμβάλλουν στην εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζει τους πολίτες ως τους πλέον βασικούς συμμάχους της στην υποστήριξη του δύσκολου έργου της, αυτού της παρακολούθησης εφαρμογής της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας. Και είναι γεγονός ότι με την μέχρι σήμερα συμβολή τους βοηθούν στον εντοπισμό και στην τεκμηρίωση ενδεχόμενων παραβάσεων και αυθαιρεσιών από την εκτέλεση και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων, μέσω καταγγελιών ή / και προτάσεων.

Ειδικότερα σήμερα με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την Περιβαλλοντική Ευθύνη για την Πρόληψη και Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς οι πολίτες διαδραματίζουν κύριο ρόλο στο να αφυπνίζουν την Πολιτεία καλώντας την σε δράση όπου απαιτείται. Καλούμε λοιπόν από την πλευρά μας τους πολίτες σε συνεχή επαγρύπνηση !

Τέλος, η συμμετοχή σε πράξεις εθελοντισμού είναι αλληλένδετη με την εμπέδωση της δημοκρατίας. Όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε και εξασκούμε τα δικαιώματα μας τόσο περισσότερο κατανοούμε και τις υποχρεώσεις μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εσπερίδας και στο έργο σας.

Φιλικά

Μαργαρίτα Καραβασίλη
Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: