4 Μαρ 2010

Διυπουργική συνεργασία για τα δάση

Στενή συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη για τα δάση.

Τη στενή συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη για τη δασοπροστασία, την καταστολή πυρκαγιών και την αποκατάσταση των δασών ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Σπύρος Βούγιας.


Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η κ. Μπιρμπίλη είπε πως αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο της η κύρωση και η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, για το 2010 πρώτη προτεραιότητα είναι η κύρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών. Παράλληλα τόνισε ότι δίνεται έμφαση στον εθελοντισμό και ανανεώνονται τα μητρώα ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων για καλύτερη συνεργασία.

Από την πλευρά του ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι εκτός των 1.400 αγροφυλάκων, 2,5 με 3 χιλιάδες εποχικοί δασοπυροσβέστες έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμούς των δασών. Πρόσθεσε ότι φέτος, θα νοικιάσουμε 30% περισσότερα και πιο σύγχρονα ελικόπτερα, με την ίδια τιμή λόγω καλής διαπραγμάτευσης.

Συνάντηση με ΣΒΕΕ

Παράλληλα, η κα. Μπιρμπίλη και ο κ. Μανιάτης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν. Πέντζος αναφέρθηκε στο θέμα της διάθεσης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων στο νομό Θεσσαλονίκης και ζήτησε από την υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών τροποποίησης της σχετικής άδειας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Παρουσίασε επίσης τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», μέσω του οποίου προβλέπεται σειρά εργασιών στις οικοδομές, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τόνισε την καθυστέρηση της απόφασης για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η κα. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη συμμόρφωση και προσαρμογή της βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σύνθετα και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», η υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προκήρυξη του προγράμματος, ενώ ζήτησε από τον ΣΒΒΕ να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα συγκεκριμένη τοποθέτηση από την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: