4 Μαρ 2010

"Έφοδος" του ΥΠΕΚΑ στη "Βιοκεράλ"

Έλεγχος επιθεωρητών με επικεφαλής την ειδική γραμματέα σε κεραμοποιία.

Με εντολή εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης, επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την ειδική γραμματέα, Μαργαρίτα Καραβασίλη, εισέβαλαν την Τετάρτη το βράδυ στην κεραμοποιία "Terra ΑΕ- Βιοκεράλ", στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας - Συκουρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν έλεγχο τον οποίο είχαν αρχίσει το προηγούμενο βράδυ, αλλά εμποδίστηκαν από την ιδιοκτησία και μερίδα εργαζομένων της επιχείρησης.


Την Τρίτη οι επιθεωρητές επιχείρησαν να ελέγξουν τους χώρους της κεραμοποιίας, αλλά συνάντησαν την αντίδραση της ιδιοκτησίας για το αιφνιδιαστικό του ελέγχου, ενώ η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους ήταν αδύνατη καθώς βρέθηκαν κλειδωμένοι.

Την Τετάρτη, οι επιθεωρητές με την ειδική γραμματέα, βρέθηκαν, στην είσοδο του εργοστασίου, όπου βρήκαν την πύλη κλειδωμένη.

Χρειάστηκε η επέμβαση εισαγγελέα, αλλά και αστυνομική δύναμη μετά από εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να μπουν οι επιθεωρητές στην κεραμοποιία και να αρχίσουν τον έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή λειτουργεί και -κυρίως- καίει το πετ-κοκ.

Εξάλλου αναμένεται ως την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τη χρήση του πετ-κοκ από ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα της επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, στόχευση του υπουργείου είναι να μη δοθεί καμία νέα άδεια χρήσης του πετ-κοκ και να μειωθεί στην 3ετία (από 5ετία), το μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης για όσες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη.

Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Λάρισας απέστειλε την Τετάρτη υπόμνημα υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και στην Υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη με την οποία ζητείται να απαγορευτεί η καύση πετ κοκ και άλλων ρυπογόνων καύσιμων υλών από τις βιομηχανίες του νομού Λάρισας.

Παράλληλα, στο σχετικό φάκελο που υποβλήθηκε, συμπεριλαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που κατά καιρούς έχει λάβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα, αλλά και τα επανειλημμένα έγγραφα που έστειλε η Νομαρχία προς το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας και πάλι την απαγόρευση των ρυπογόνων καυσίμων. Ενώ προαναγγέλλονται αντιδράσεις να δεν ικανοποιηθεί το ομόφωνο αίτημα του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: