24 Μαρ 2010

«Αποταμίευση» παρότι γέμισαν οι ταμιευτήρες

Σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, τα οποία φέτος έχουν αυξηθεί πάνω από 400 εκατ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο που ήταν περίπου 750 εκατ. κυβικά, με αποτέλεσμα να ανέρχονται συνολικά σε 1,1 δισ. κυβικά μέτρα.



Παρότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για τα επόμενα 3 χρόνια, πρέπει να συνεχιστεί η συνετή διαχείρισή τους, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ με θέμα «Νερό! Ενας αέναος κύκλος» που έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Στις προγραμματισμένες δράσεις του ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά τον ορθολογικότερο τρόπο διαχείρισης του νερού, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, και τόνισε ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων χωρίς να χρειάζεται να φθάσουμε σε σημεία έκτακτης ανάγκης, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια για αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων των στόχων της Κοινοτικής Οδηγίας, μεταξύ των οποίων στα Σχέδια Διαχείρισης και στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών, παράκτιων και υπόγειων νερών.

Μάλιστα, ο κ. Ανδεαδάκης ανέφερε πως, όταν τελειώσουν τα σχέδια διαχείρισης, θα καθοριστεί και η νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανάκτηση του κόστους που προβλέπει η Οδηγία για το νερό άρδευσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων προσπαθεί να καλύψει, εκτός των άλλων, τις ελλείψεις που έχουν συσσωρευτεί και που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε καταγγελίες και καταδίκες για ανεπαρκή ή κακή εφαρμογή των συναφών Κοινοτικών Οδηγιών.

Σε άλλη ημερίδα για το νερό, που διοργανώθηκε χθες από τη Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στην ενεργοποίηση της εφαρμογής της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ και του Π.Δ. 148/2009 σχετικά με την Περιβαλλοντική Ευθύνη, με τη δημιουργία ενός «πλαισίου περιβαλλοντικής επισφάλειας», όπου οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναφέρει ότι η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος είναι μια από τις βασικές του προτεραιότητες και στην κατεύθυνση αυτή αναμορφώνει και αναβαθμίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ δρομολογεί και εξασφαλίζει τους πόρους για όλες τις απαιτούμενες συγκροτημένες δράσεις.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε μία συντεταγμένη και υπεύθυνη εθνική υδατική πολιτική με μετρήσιμους στόχους και απτά αποτελέσματα».

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδια για τις Ευρωμεσογειακές Σχέσεις, Ρόδη Κράτσα, αναφέρθηκε σε στοιχεία ερευνών που αναφέρουν ότι το 35% των ελληνικών εδαφών νεκρώνεται ήδη, ενώ για το 49% των εδαφών μας ο κίνδυνος είναι ορατός σε πολλές περιοχές και τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση κατά της ερημοποίησης που απειλεί ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και τη χώρα μας.

Τέλος, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργά την εγκληματική πολιτική πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της άρχουσας τάξης» και καλεί σε αγωνιστική δράση τους πολίτες για να ανατρέψουν την κατάσταση.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: