24 Μαρ 2010

Περιβαλλοντική ενημερότητα

«Περιβαλλοντική... ενημερότητα» θα χρειάζονται στο εξής οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό. Αυτό τόνισε χτες η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας σε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Ουσιαστικά πρόκειται για την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας που επιβάλλει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Μάλιστα, η Ειδική Γραμματέας υπογραμμίζει ότι η ισχύς της Οδηγίας είναι αναδρομική και αφορά παραβάσεις έως και 30 χρόνια πριν.

«Κάθε πράξη τραπεζικού δανεισμού οιασδήποτε μορφής θα πρέπει να εξετάζει και να συναξιολογεί πέρα των τυχόν επισφαλειών που σχετίζονται άμεσα με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του δανειολήπτη και συνεπώς την περιβαλλοντική επισφάλεια» είπε η κα Καραβασίλη.

Αξιολόγηση

Όπως εξήγησε η κ. Καραβασίλη υπάρχει ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε επιχείρησης και εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία «οι φορείς εκμετάλλευσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προκαλούν περιβαλλοντική ζημία είναι πλέον ως οικονομικά υπόχρεοι για την αποκατάστασης ζημίας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του νερού, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε πόρους για δράσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης, την επεξεργασία και γενικότερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, την αντιμετώπιση των φαινομένων νιτρορύπανσης, την προστασία των ακτών κολύμβησης και την πρόβλεψη της επικινδυνότητας και την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.

Εξάλλου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού της πρωτεύουσας επαρκούν για της ανάγκες της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, καθώς διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα 1,2 δισ. κ.μ., σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αρχή του υδρολογικού έτους (1-10-09).

Κασσιανός Τζέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: