22 Μαρ 2010

Ενεργειακοί επιθεωρητές και στα εξοχικά

Δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα όσα μέχρι τώρα είχαν γίνει γνωστά για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, προχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Όπως πληροφορείται το “protothema.gr”, η υποχρέωση για ενεργειακή επιθεώρηση και απόκτηση πιστοποιητικού ενεργειακής αποδοτικότητας τουλάχιστον επιπέδου Β αφορά πλέον όχι μόνο τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια με εμβαδό άνω των 1.000 τ.μ. αλλά και κάθε ακίνητο, δηλαδή και πρώτες κατοικίες αλλά και παραθεριστικές.

Μάλιστα, επεκτείνεται και στις δεύτερες η υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης σε περίπτωση πώλησης, ενώ για την περίπτωση ενοικίασης δίνεται παράταση ενός χρόνου για την εφαρμογή της ρύθμισης, όπως άλλωστε θα συμβεί και με τις κύριες κατοικίες που βαίνουν προς ενοικίαση.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τελική μορφή του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και τροποποιεί τον νόμο 3661/2008.

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη που ρωτήθηκε σχετικά από το “b.s” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη ρυθμιση προκρίθηκε προκειμένου να διευρυνθεί το κτιριακό απόθεμα που μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στην χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι εφόσον οι ιδιοκτήτες, για τα ακίνητα των οποίων η χορήγηση πιστοποιητικού επιπέδου τουλάχιστον Β καθίσταται υποχρεωτική, δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις της ενεργειακής επιθεώρησης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυθαιρέτων και οι οποίες φτάνουν ακόμη και στην διαδικασία της κατεδάφισης.

Το πρόγραμμα, τώρα, “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, από το οποίο, πάντως, αποκλείεται η ένταξη παραθεριστικών κατοικιών, αναμένεται να τρέξει από τον Ιούνιο και μετά, αφού στο μεταξύ έχουν λυθεί εκκρεμότητες, όπως η συγκρότηση του Μητρώου των επιθεωρητών, ο καθορισμός του κόστους των επιμέρους ενεργειακών παρεμβάσεων κ.α.

Οι παρεμβάσεις του προγράμματος αφορούν:

· Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ως ενιαίο κτήριο, μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν στο σύστημα θέρμανσής τους, με οικοδομική άδεια πριν την 01.01.1980 και σε περιοχή με τιμή ζώνης ≤ 1.500 €/τ.μ. και που η ενεργειακή επιθεώρηση τα κατατάσσει σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Η κατοικία θα πρέπει να είναι κύρια, ενώ για την περίπτωση πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο, θα πρέπει το εισοδηματικό κριτήριο να ικανοποιείται τουλάχιστον από το 50% των διαμερισμάτων. Δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις σε τμήματα του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη).

Οι εργασίες που θεωρούνται επιλέξιμες, βάσει και των υποδείξεων των Ενεργειακών Επιθεωρητών, είναι ενδεικτικά οι εξής:

1. Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (εξωτερικά καλύμματα παντζούρια, ρολά).

2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος/ στέγης – κελύφους.

3. Εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

4. Σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, τέντες, ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ.

Απόσβεση σε 8 χρόνια και έκπτωση 480 ευρώ στον φόρο

Για την λήψη δανείου με επιδότηση επιτοκίου έως 5% θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000€.

Για απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000€.

Το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης καλύπτεται 100% από το πρόγραμμα, εφόσον βεβαίως γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής του ιδιοκτήτη (η κατά τεκμήριο μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα σπίτι θα είναι το βασικότερο κριτήριο).

Επιπλέον, η επιδότηση του 30% δίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού η 2η επιθεώρηση πιστοποιεί ότι το ακίνητο έχει αναβαθμιστεί τουλάχιστον κατ΄αμία ενεργειακή κατηγορία, ενώ για όσους λαμβάνουν δάνειο, η εκταμίευση γίνεται με την έγκριση της απόφασης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής υφιστάμενης ρύθμισης και προβλέπει έκπτωση στο 20% της δαπάνης και ύψος μέχρι 2.400 € για δαπάνες που αφορούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως ανέφερε χτες στην εκπομπή Θέμα SOS για το Περιβάλλον ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, η έκπτωση στον φόρο από 175 ευρώ έως τώρα μπορεί να φτάσει τα 480 ευρώ για κάποιον που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Μια επένδυση, δε, της τάξης των 10.000 ευρώ εκτιμάται ότι αποσβέννυται μέσα σε 8 χρόνια και από εκεί και πέρα υπάρχει καθαρό όφελος για τον ιδιοκτήτη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της θέρμανσης της τάξης των 1.500 ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: