21 Μαρ 2010

Υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ για τις περιοχές γύρω από τον Ασωπό

Σύμφωνα με σχέδιο της κυβέρνησης.


Την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους κατοίκους της περιοχής του Ασωπού δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής θα ανακοινώσει, αμέσως μετά το Πάσχα, την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ, με μηδενικό κόστος για την πολιτεία, της βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής του Ασωπού, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους κατοίκους.


Σύμφωνα με σχετική δήλωση της ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μ. Καραβασίλη, έχει εξασφαλιστεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» μεγάλο κονδύλι για τα έργα αποκατάστασης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του υδροφόρου ορίζοντα.

«Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει το έργο. Νερό υπάρχει και περνάει από την περιοχή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να τροφοδοτήσουμε την άρδευση με καθαρό νερό ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε σταδιακά τις γεωτρήσεις και, κυρίως, να δώσουμε καθαρό νερό», είπε η κ. Καραβασίλη.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αξιοποιούνται οι σημερινές δυνατότητες «χωρίς να εγκαταλείπουμε ούτε στιγμή την κατασκευή Κεντρικού Διυλιστηρίου Παροχής Νερού, που έχει αρχίσει να μελετά η ΕΥΔΑΠ», εγκατεστημένου στην περιοχή της Υλίκης, ικανού να υδροδοτήσει τη Θήβα και τα χωριά της, την Τανάγρα, το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τα χωριά του, καθώς και την Αυλίδα, τη Χαλκίδα και την κεντρική Εύβοια.

«Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η πολιτεία ήταν απούσα», είπε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1969, που όριζε τον Ασωπό ως αποδέκτη λυμάτων, αντικαθίσταται με καινούργια, η οποία θέτει ιδιαίτερα αυστηρά όρια για την όποια ουσία μπορεί να καταλήξει στον Ασωπό.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί σημαντική απορρύπανση στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των Αποβλήτων, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Αναφερόμενη στα βήματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην περιοχή, η κ. Καραβασίλη γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει, από κοινού με το υπουργείο Υγείας, το ενδεχόμενο σύστασης μιας σταθερής επιτροπής για τον έλεγχο των πορισμάτων προκαταρκτικής επιδημιολογικής έρευνας, που διενεργείται υπό την εποπτεία του δεύτερου, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής.

«Στην επιτροπή επιθυμούμε να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και η τοπική κοινωνία, που αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά της και οι ιατρικοί σύλλογοι της περιοχής που έχουν εκφράσει αρκετά ερωτήματα», υπογράμμισε η κ. Καραβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: