8 Απρ 2010

117 «ύποπτες» αλλαγές στα καμένα

Στα τέλη Μαΐου αναμένονται οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων που εντοπίστηκαν στα καμένα της ΒΑ Αττικής, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πρώτο βήμα έγινε από την πλευρά της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου, που πριν από λίγες ημέρες παρέδωσε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος αεροφωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ότι από τις 27 Αυγούστου 2009 ώς τις 22 Φεβρουαρίου 2010 έγιναν στις καμένες εκτάσεις 117 αλλαγές. Πρόκειται για ενδεχόμενη αυθαίρετη δόμηση και κυρίως για αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους, όπως εκχερσώσεις και εκσκαφές, που θα διερευνηθούν.


Από την 1η Απριλίου, το Κτηματολόγιο έχει ξεκινήσει το συστηματικό πρόγραμμα αεροφωτογράφησης των καμένων και θα δίνει την εικόνα τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα.

«Προχωρούμε στη στελέχωση της νέας υπηρεσίας κατεδαφίσεων», μας είπε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος. Εχουν κατατεθεί 25 αιτήσεις για μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, από τις οποίες ώς το τέλος Απριλίου θα επιλεγούν έως 12, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ήδη κάνει τους πρώτους ελέγχους, ξεκινώντας από 12 κτίσματα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα της Πολεοδομίας Καπανδριτίου. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν οικοδομές στις εντός σχεδίου περιοχές. Υπάρχουν όμως και δράσεις που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες περιοχές. Διευκρινίζεται ότι στις εκτός σχεδίου καμένες περιοχές έχουν «παγώσει» οι οικοδομικές εργασίες από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Διερευνούμε αν οι εργασίες είναι νόμιμες, αλλά εντοπίσαμε ήδη παρανομίες στις ίδιες τις οικοδομικές άδειες», τόνισε στην «Ε» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, που μας αποκάλυψε ότι βρέθηκαν πενταώροφα κτίσματα, παρόλο που επιτρέπονται το πολύ δύο όροφοι. Το «ψήλωμα» έγινε με την αξιοποίηση της κλίσης του εδάφους, ενώ εντοπίστηκαν υπόγεια, σοφίτες και πολεοδομικά παραθυράκια.

Χ.ΤΖ.Ανάλογο δημοσίευμα: εφημερίδα Πρώτο Θέμα: Ξεκινούν σαφάρι ελέγχων οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. "Ύποπτα 117 κτίσματα στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής"
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=65233

Δεν υπάρχουν σχόλια: