7 Απρ 2010

Το γαλλικό παράδειγμα δημόσιας διαβούλευσης μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος



Το επιτυχημένο παράδειγμα της Γαλλίας στη δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να υιοθετήσει μια παρόμοια διαδικασία, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα.

Το Φόρουμ του Γκρενέλ για το Περιβάλλον (Grenelle de l’Environnement) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη περιοχή του Παρισιού το 2007, με πρωτοβουλία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Εντάχθηκε στην εθνική στρατηγική της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών, και έχει ήδη οδηγήσει σε μια σειρά νέων νόμων.

Την Πέμπτη, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικολογίας, Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλασσών, Ζαν -Λουί Μπορλού, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν θέματα συνεργασίας.

Στις 8 και 9 Απριλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα η Αναπληρώτρια Γενική Επίτροπος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μισέλ Ρουσό (η Επιτροπή υπάγεται στο γαλλικό υπουργείο Οικολογίας).

Την Πέμπτη 8 Απριλίου η κ. Ρουσό θα δώσει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Οι πραγματικές τομές του Grenelle de l’Environnement». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης.

Την επομένη, 9 Απριλίου, η κ. Ρουσό θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, παρουσία και της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα και οι καλές πρακτικές της γαλλικής πρωτοβουλίας. Έμφαση θα δοθεί στην επιλογή της θεματολογίας και στην οργάνωση του δημόσιου διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στρατηγική επίτευξης των στόχων της. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την απαραίτητη οργάνωση του υπουργείου για την υποστήριξη τόσο της διαδικασίας του διαλόγου, όσο και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: