7 Απρ 2010

Τίνα Μπιρμπίλη: "δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία"

Τη δυνατότητα να διατηρήσουν για τα επόμενα 40 χρόνια δηλούμενους χώρους με αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μετά από πληρωμή του σχετικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης, δίνει στους πολίτες - χωρίς να νομιμοποιείται το "παράνομο κτίσμα" - το νομοσχέδιο για την ταυτότητα κτηρίων σε αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και τα προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη.



Το ειδικό πρόστιμο κυμαίνεται εντός ψαλίδας 5% με 13,5% για τα ακίνητα εντός σχεδίου και εντός ψαλίδας 6% με 15% για τα εκτός σχεδίου, ανάλογα με τα τετραγωνικά αυθαιρεσίας, υπολογίζεται στη βάση της τιμής ζώνης της περιοχής, διευκρίνισε η υπουργός. Στην περίπτωση μη δήλωσης, το πρόστιμο ανέρχεται στο 30% επί της αντικειμενικής αξίας. Η κ. Μπιρμπίλη πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ άφησε "ανοιχτό" το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι "η προώθηση άλλου τύπου ανάπτυξης της χώρας και η επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος" υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι "για λόγους αρχής δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία". Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου "πράσινη και έντιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο κοινωνικό" και επεσήμανε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που επιχειρείται μια τέτοια λύση".

"Με αυτό το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στου πολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες", είπε η υπουργός ΠΕΚΑ, προσθέτοντας ότι η καταβολή του προστίμου μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 10% ή εντός 16 μηνών σε έξι ισόποσες δόσεις.

Σχετικά με το τι αλλάζει στις νέες οικοδομές, η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μ. Καλτσά διευκρίνισε ότι:

- οι ημιυπαίθριοι παραμένουν ως ποσοστό στο 15% αλλά καταργείται η ισοκατανομή τους στους ορόφους

- καταργείται η βύθιση των υπογείων

- οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο

- οι ισόγειοι και υπέργειοι χώροι δόμησης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο εκτός από τις κατοικίες και, τέλος

- στις κατοικίες, προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι ισόγειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αλλά όχι οι στεγασμένοι ανοιχτοί (πυλωτές).

Tα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησεις και άλλες διατάξεις, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

... περισσότερα: http://stock.ana-mpa.gr/fthema.php?id=26253

Νεόκτιστα: ηλεκτρονική ταυτότητα- φρένο στις αυθαιρεσίες:
Με την υποχρεωτική τήρηση της «ταυτότητας κτιρίου» για όλες τις νέες οικοδομές από την 1η Οκτωβρίου 2010, φιλοδοξεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να βάλει «μαχαίρι» σε κάθε είδους πολεοδομική αυθαιρεσία. . . ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=149145

Δεν υπάρχουν σχόλια: