8 Απρ 2010

Ερχεται βροχή προστίμων από Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για πολλές παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Οι ποινές για πέντε νέους Κουρουπητούς, η ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης και τα μικρά περιθώρια αντίδρασης

Το Βήμα, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΠΕΝΤΕ υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος εξελίσσονται σε νέους... Κουρουπητούς. Τα πρόστιμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τις υποθέσεις αυτές αναμένεται να είναι τσουχτερά. Και αυτό διότι υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί. Η μη συμμόρφωση και η εκ νέου διαδικασία παραπομπής «μεταφράζεται» σε οικονομικές ποινές, σε μια περίοδο που κάθε ευρώ το οποίο χάνεται «πονάει» τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρκεί να θυμίσουμε ότι για την περίφημη χωματερή του Κουρουπητού η χώρα μας κατέβαλε συνολικά περί τα 5.800.000 ευρώ.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν τελικά θα αποφύγει η χώρα μας τα πρόστιμα έπειτα από δεκαετίες απραξίας» λέει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος». «Το ΥΠΕΚΑ στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που δεν είναι απλά ζητήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο αλλά σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» επισημαίνει η υπουργός.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανακοινώθηκαν όλες πλην μιας το διάστημα Ιουνίου 2004- Ιανουαρίου 2009 (η απόφαση για τα επικίνδυνα απόβλητα ανακοινώθηκε τον Σεπτεμβρίου του 2009 εν μέσω προεκλογικής περιόδου). «Εκτοτε κανένα μέτρο δεν ελήφθη προς συμμόρφωση από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός ίσως την παύση λειτουργίας σημαντικού αριθμού ΧΑΔΑ, χωρίς όμως ταυτόχρονα την προώθηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και άρα με αβέβαιο αποτέλεσμα» σημειώνει η κυρία Μπιρμπίλη.

Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=323875&dt=03/04/2010

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί λοιπόν δεν στρέφεται η νυν κυβέρνηση εναντίον των υπευθύνων της αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης;;;
Δεν είναι παράβαση καθήκοντος;;;
Δεν έχουν αστική ευθύνη για την ρύπανση που προκλήθηκε από την αδράνειά τους;;
Δεν πρέπει να δημευτούν οι περιουσίες τους ώστε να πληρωθεί μέρος των προστίμων;;;
Ο Σουφλιάς θα την βγάλει καθαρή;;;
Οι δήμαρχοι θα την βγάλουν καθαρή;;;
Οι Νομάρχες;;;
Όλοι οι νυν και πρώην κυβερνητικοί νίπτουν τα χείρας τους και τα προστιμα τα πληρώνει στο τέλος ο κοσμάκης που του μειώσατε και το μηνιάτικό λόγω της κρίσης που εσείς προκαλέσατε!!!
Κάτι δεν μας λέτε καλά νομίζω...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

"Το ΥΠΕΚΑ στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που δεν είναι απλά ζητήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο αλλά σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας"
Η παραπάνω διατύπωση της Υπουργού ΠΕΚΑ καλύπτει τις ερωτήσεις σου...
Όσο για τις πράξεις της διοίκησης κεντρικής ή ΤΑ ας αναλάβει την ευθύνη του και ο "κοσμάκης" που τους επέλεξε...
Κι εμείς αγωνιζόμαστε (όντας κομμάτι από το "κοσμάκη" αυτό) να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τη κρίση σε όλα τα επίπεδα με ολοκληρωμένη και σοβαρή αντιμετώπιση και όχι με λαϊκίστικα πυροτεχνήματα...

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι αλλά δεν απαντήσατε στις ερωτήσεις μου.
Ο "κοσμάκης" σας ψήφισε και σας έδωσε την εξουσία να εφαρμόστετε τους νόμους και να στείλετε φυλακή όσους δεν τους εφάρμοσαν.
Πόσο μίσθο παίρνετε κυρία Καραβασίλη;;;
Ξέρετε πόσο ζητά ένας δικηγόρος από τον "κοσμάκη" για μια προσφυγή;;;
Ρωτήστε τον φίλο σας τον παπά πόσο κοστίζει ο περιβαλλοντικός αγώνας. Ο αγώνας που δεν θα έπρεπε να διεξάγεται από τους πολίτες αν οι πολιτικοί έκαναν σωστά την δουλειά τους... Οι πολίτες θα έπρεπε να ασχολούνται με την εργασία τους και την ανατροφή των παιδιών τους. Όχι με τις "παραλείψεις" της διοίκησης.
Προσέξτε κυρία Καραβασίλη. Δεν ανήκετε πια στον "κοσμάκη". Και η εξουσία σε (δια)φθείρει πριν καλά-καλά το καταλάβεις...
Όσο για το αν η αντιμετώπισή σας είναι σοβαρή και όχι λαϊκίστικη θα το δείξει ο χρόνος και τα αποτελέσματα των ενέργειών σας. Όχι οι δηλώσεις σας ή οι προθέσεις σας.

Yannis Zabetakis είπε...

εντελώς ρηχή η απάντησή σου Μαργαρίτα!

κρίμα...
διότι από εσένα περιμέναμε πολλά!

κρίμα για μας που σε πιστέψαμε!

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Γιάννη μου,κρίμα...

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,

Λυπάμαι που δεν έγιναν κατανοητές οι απαντήσεις μου.

1. Ο "κοσμάκης" ανέδειξε μία Κυβέρνηση για να εφαρμόσει τους νόμους, πρώτα επ' ωφελεία του και κατόπι για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι από τη Δικαιοσύνη...

2. Μέχρι τώρα, αν και εργάζομαι εξαντλητικά πεντέμισυ μήνες δεν έχω εισπράξει ούτε ένα ευρώ και δεν πρόκειται να εισπράξω τα δεδουλευμένα. Θα αρχίσω να πληρώνομαι από τη στιγμή που δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο διορισμός μου (εντός του μήνα ελπίζω)!!!

Στους μήνες αυτούς έχω δαπανήσει τουλάχιστον 2.000 ευρώ σε λογαριασμούς του προσωπικού κινητού μου, που χρησιμοποιώ για υπηρεσιακούς λόγους και άλλα τόσα σε υπηρεσιακές μετακινήσεις και ταξίδια.... Και αυτά δεν μου περισσεύουν γιατί το μόνο μου έσοδο είναι η σύνταξη των 1.050 ευρώ που λαμβάνω μηνιαία !

3. Ωστόσο, έχω υποχρέωση να αγωνιστώ για όλα όσα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω και το κάνω με μεγάλη μου χαρά, όσο οι απόψεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ καλύπτουν τα όνειρά μου !

4. Ξέρετε πόσα έχω δαπανήσει, οικονομικά και ηθικά, για τη δική μου δίκη (λόγω Ασωπού) που βοήθησε να αναδειχθεί το θέμα ως μείζον ;

5. Γνωρίζω - και όχι μόνο από το φίλο μου τον παπαΓιάννη - πόσο κοστίζει ο περιβαλλοντικός αγώνας... και κάθε αγώνας, μια και χρόνια τώρα το βιώνω σε διάφορα θέματα που αγωνίζομαι προσωπικά !

6. Ο αγώνας αυτός ΠΡΕΠΕΙ να διεξάγεται από τους πολίτες, ακόμη και όταν η Πολιτεία κάνει σωστά την δουλειά της... Και αυτό γιατί μόνο οι πολίτες γνωρίζουν με ακρίβεια τα πραγματικά προβλήματα και μπορούν να τα υποδείξουν και να επιμείνουν για την επίλυσή τους!

7. Δεν συμφωνώ ότι οι πολίτες θα έπρεπε να ασχολούνται μόνο με την εργασία τους και την ανατροφή των παιδιών τους. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ιδιωτών και όχι των πολιτών... Και οι αγώνες αποτελούν μέρος της ανατροφής των παιδιών...

8. ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΝ "ΚΟΣΜΑΚΗ" και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ καμία εξουσία δεν κατάφερε ΠΟΤΕ να με διαφθείρει...29 ολόκληρα χρόνια που υπηρετώ σε υψηλόβαθμες θέσεις τον Έλληνα Πολίτη... ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΩΡΑ;;; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ;;;

9. Όσο για το αν οι τοποθετήσεις σου είναι σοβαρές και όχι λαϊκίστικες θα το δείξει ο χρόνος και τα αποτελέσματα των ενέργειών μας.

Να είσαι καλά και να αγωνίζεσαι με καθαρό μυαλό και αγάπη για τον τόπο...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει ορισθεί ακόμα η πρόσληψή σας σε ΦΕΚ; Πολύ οργανωμένοι είστε εκεί στο ΥΠΕΚΑ.. Τόσο τα στελέχη του όσο και η κα Μπιρμπίλη, αφού αυτά που λέτε αντανακλούν άμεσα και σε αυτήν. Ελπίζω να είστε πιο οργανωμένοι σε άλλα θέματα που στο παρελθόν θεωρούσατε επιτακτικά!!!

Και επιτέλους, έλεος με τους προσωπικούς μονόλογους για το πόσο "ηθικοί" και "άμεμπτοι" είστε όλοι σας... ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ!!

Έργα και όχι αρλούμπες για το πόσο καλοί και ωραίοι είστε.
Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!!

οι ΑΛΛΟΙ είπε...

Πες μας μαργαρίτα πότε θα έρθεις στην Μεσσαπία ;;;;

Έλα να δεις τους τόνους με άδεια πλαστικά μπουκάλια από νερό εμφιαλωμένο ……

Δεν σου ζητήσαμε να βάλει ο δήμος κάδους για ανακύκλωση πλαστικών ….

Νερό ζητάμε …….

Αν δεν μπορείς η αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι τότε παραιτήσου , θα είναι πιο τίμιο και δεν θα αμαυρώνεις την εικόνα σου και την προσωπικότητα σου ……..

Σε πιστέψαμε αλλά………δεν διαφέρεις από όλους τους άλλους ……..

Λυπόμαστε μαργαρίτα.

Οι ΑΛΛΟΙ
http://Kontodespoti.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

... Ανώνυμε...
θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές σου !

Όσο για τους "προσωπικούς μονόλογους"...
προσωπικά ερωτόμαστε και προσωπικά απαντάμε...

Τώρα αν μας... ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ σταματείστε να μας ενοχλείτε... Έχουμε πολύ πιο σοβαρά και ουσιαστικά πράγματα να κάνουμε από το να συζητάμε με κακόπιστους !!

Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!!

οι ΑΛΛΟΙ είπε...

Μαργαρίτα δεν φοβηθήκαμε ποτέ να μας πουν επαναστάτες , τρομοκράτες , αποτυχημένους
Αυτό που φοβόμαστε είναι να μη μας πουν ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ

Λυπόμαστε μαργαρίτα γιατί προς τα εκεί τείνεις ……………

Εμείς σε περιμένουμε στην Μεσσαπία
οι ΑΛΛΟΙ