15 Μαΐ 2010

Ποταμός Καλαμάς: Ανεξέλεγκτη διοχέτευση αποβλήτων διαπιστώνει το πόρισμα επιθεωρητών

Πρόστιμο ύψους 180.400 ευρώ για τη ρύπανση του Καλαμά έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές για τις επιχειρήσεις που μολύνουν.



Ως έναν από τους πολλούς ποταμούς της χώρας οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της τεράστιας μόλυνσης που γνωρίζουν από τα λύματα που δέχονται, επεξεργασμένα ή μη, θεωρείται ο Καλαμάς, σύμφωνα με πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΕΥΕΠ). Η αναφορά των Επιθεωρητών δόθηκε στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στα τέλη του προηγούμενου μήνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ποτάμια ολόκληρης της χώρας και ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα 3,9 εκ. ευρώ προστίμων που έχουν εισηγηθεί από το 2004 μέχρι σήμερα οι επιθεωρητές.

Τα αίτια

Σύμφωνα με την έκθεση των Επιθεωρητών η οποία είδε το φως της δημοσιότητας (σχετικό ρεπορτάζ υπάρχει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»), η ρύπανση των ποταμών οφείλεται κατά βάση στην απόρριψη αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων καθώς και τις εντατικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Επιβάρυνση όμως, όπως προκύπτει, επιφέρουν και οι παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες (αμμοληψίες και χαλικοληψίες) που έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς ποταμούς ανά τη χώρα, χωρίς να διευκρινίζεται στην αναφορά για ποιους ποταμούς πρόκειται.

Όσον αφορά την απόρριψη των αποβλήτων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε σχέση με τον ποταμό Καλαμά, η μόλυνση προέρχεται, τουλάχιστον το μεγαλύτερο φορτίο της, από την Τάφρο της Λαψίστας, όπου καταλήγουν τα επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα λύματα των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής περιοχής των Ιωαννίνων.

Προβλήματα στον έλεγχο και την αδειοδότηση

Στην ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την ποιότητα των νερών των ελληνικών ποταμών, επισημαίνεται ότι γενικώς στη διαχείριση των υδατικών πόρων παρουσιάζονται προβλήματα στους τομείς αδειοδότησης και ελέγχου από τις αρμόδιες νομαρχιακές, περιφερειακές και κεντρικές υπηρεσίες.

Και αυτό είναι γεγονός αφού κατά καιρούς έχουν υπάρξει... πολλά παρατράγουδα με επιχειρήσεις να εμποδίζουν τη διενέργεια ελέγχων, κάτι που έχει συμβεί και στα Ιωάννινα, αφού υπάρχουν εταιρείες που δεν είναι συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό.

Μάλιστα η τελευταία επιθεώρηση στα ποτάμια της χώρας (συμπεριλαμβάνεται και ο Καλαμάς) διενεργήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τα αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, να δίδονται στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, για να αξιολογηθούν και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις, ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης για κάθε ποταμό ξεχωριστά.

Τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου

Σύμφωνα με την αναφορά της ΕΥΕΠ, εκτός του ποταμού Καλαμά, πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου, του Λούρου και του Αράχθου.

Συνολικά σε δραστηριότητες που γειτνιάζουν με τους τρεις ποταμούς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, έχουν διενεργηθεί 46 επιθεωρήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Καλαμά) και οι επιθεωρητές έχουν εισηγηθεί πρόστιμα που φτάνουν τα 490.000 ευρώ.

Για το Λούρο αναφέρεται ρύπανση που προέρχεται από πεστροφοκαλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά μήκος του, ενώ το πρόστιμο για το οποίο έχει γίνει εισήγηση ανέρχεται σε 131.700 ευρώ.

Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με το πόρισμα, έχει επιβαρύνει την κατάσταση που επικρατεί στον Άραχθο ποταμό, ο οποίος δέχεται επιπρόσθετα γεωργικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα. Το πρόστιμο και σ' αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό, αφού φτάνει τις 181.410 ευρώ, ενώ ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το αν και πότε πρόκειται να καταβληθούν κάποια από τα παραπάνω ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: