6 Ιουν 2010

Απάντηση ΥΠΕΚΑ στην προσφυγή του Δημάρχου Οινοφύτων στο ΣτΕ για λήψη μέτρων στον Ασωπό

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010



Η κρίσιμη, αν όχι απαράδεκτη, κατάσταση στον Ασωπό είναι το αποτέλεσμα της ασυγχώρητης κυβερνητικής αμέλειας και αδιαφορίας των τελευταίων ετών.

Η κυβέρνησή μας, και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή έμπρακτα έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την απαράδεκτη αυτή περιβαλλοντική επιβάρυνση, που φτάνει στο σημείο να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου στα Οινόφυτα η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας-αποκατάστασης με συγκεκριμένα στάδια και μέτρα, καθώς και χρονικές δεσμεύσεις τα οποία τηρούνται.

Ήδη έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζονται αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα για το ποτάμι και αυστηρά όρια εκπομπών από τις βιομηχανίες της περιοχής.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ οι βιομηχανίες υποχρεούνται εντός του 2011 να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα όρια και να αναθεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας.

Κατά συνέπεια αμέσως μετά τη λήψη των μέτρων και την αυστηρή επιτήρηση θα επέλθει δραστική αναβάθμιση της ποιοτικής κατάστασης του Ασωπού.

Με δεδομένη την ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων είναι άμεση ανάγκη η υδροδότηση των οικισμών της περιοχής με καθαρό νερό του Μόρνου.

Ήδη σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ έχει επιτευχθεί η υδροδότηση των Οινοφύτων με νερό του Μόρνου.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των αρμόδιων τοπικών φορέων για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και της επέκτασης του δικτύου υδροδότησης σε μη εξυπηρετούμενους σήμερα οικισμούς.

Επιπρόσθετα, δρομολογείται η παροχή αρδευτικού νερού από την Υλίκη, προκειμένου να αποφευχθεί η άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής με τα προβληματικά υπόγεια νερά. Αναμένεται ότι θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών εντός του 2010.

Παράλληλα, με την άμεση εξασφάλιση εναλλακτικού πόσιμου και αρδευτικού νερού και την αναβάθμιση της ποιότητας των νερών του Ασωπού, προωθείται η επίλυση ενός αρκετά πιο σύνθετου προβλήματος, αυτού της αποκατάστασης της ποιότητας των υπόγειων νερών.

Καθοριστική σημασία για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα αρχίσει άμεσα, προκειμένου να εκτιμηθεί η ένταση και έκταση του προβλήματος, οι γενεσιουργές αιτίες και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας με τα μέτρα:

Αντικαταστάθηκε το αναχρονιστικό θεσμικό καθεστώς με ένα νέο σύγχρονο που θωρακίζει τον Ασωπό και την ευρύτερη λεκάνη του και θα οδηγήσει σε άμεση βελτίωση της ποιότητας των νερών του ποταμού.

Εξασφαλίζεται όχι μόνον ασφαλές πόσιμο αλλά και αρδευτικό νερό για την περιοχή.

Παράλληλα, με την άμεση εξασφάλιση ασφαλούς εναλλακτικού νερού, δρομολογούνται οι ενέργειες που απαιτούνται για τη σταδιακή αποκατάσταση των ρυπασμένων υπόγειων νερών.

Τα μέτρα αυτά χαιρετίστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής ως δικαίωση των αγώνων τους, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο άρχισαν να επιλύονται τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί.

Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο δήμαρχος Οινοφύτων, ο οποίος αδιαμαρτύρητα ανέχθηκε την απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων ετών, είναι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει τα, κατά κοινή ομολογία, πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν.

Είναι λυπηρό, ιδίως στη σημερινή συγκυρία που απαιτεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να παίζει κανείς με την υγεία των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: