5 Ιουν 2010

Με «λουκέτο» απειλείται η ΛΑΡΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Του Κασσιανού Τζέλη

Αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα σχετικά με την υπόθεση ρύπανσης από την ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλώντας ακόμη και με προσωρινό λουκέτο τη βιομηχανία. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν σε πρόσφατο έλεγχο που έκαναν στην εταιρεία ότι πλέον το σύνολο των αποβλήτων απορρίπτεται στη θάλασσα προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή που απειλεί άμεσα και τη δημόσια υγεία.

Η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Μαργαρίτα Καραβασίλη ζήτησε από την εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα, ωστόσο η διοίκηση αυτής αιτήθηκε στο υπουργείο να της δοθεί άδεια να απορρίπτει τα απόβλητά της σε ιδιόκτητη έκτασή της στον Νομό Φθιώτιδας. Όπως αποδείχθηκε όμως, η έκταση αυτή είναι δασική! Η εταιρεία, με τη σειρά της, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθεί από τη σχετική νομοθεσία και να χαρακτηριστεί η δασική έκταση ως σύνοδο έργο, έτσι ώστε να μπορεί να απορρίπτει ελεύθερα εκεί τα απόβλητα που κατά κανόνα είναι τοξικά.

Ελεγχοι

Μετά και από αυτή την εξέλιξη δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να προβούν άμεσα σε νέους ελέγχους και να επιβάλουν βαρύτατα πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση μη άμεσης συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διεμήνυσε ότι θα επιβληθεί προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΛΑΡΚΟ πρωταγωνιστεί σε θέμα που έχει να κάνει με την παράνομη διαχείριση των αποβλήτων της. Πέρα από την ολική οικολογική καταστροφή της περιοχής της Λάρυμνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ότι η εταιρεία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το μεγάλο οικολογικό έγκλημα στην Μεσσαπία της Εύβοιας, μια περιοχή στην κεντρική Εύβοια βόρεια της Χαλκίδας και των Ψαχνών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ένα νταμάρι της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του Αλεπορέματος κοντά στο χωριό Παλαιός Παγώντας. Τα νερά του ρέματος ξεπλένουν τις μεταλλευτικές εκσκαφές και τις παρακείμενες αποθέσεις των στείρων της ΛΑΡΚΟ. Αυτά τα «εκπλύματα», όπως είναι η τεχνική ονομασία τους, τελικά καταλήγουν σαν κόκκινα λασπόνερα στο ποταμό Κηρέα. Την ίδια στιγμή μάλιστα υλοποιείται νομαρχιακό έργο εμπλουτισμού του υδροφορέα από τα νερά του πόταμου Κηρέα για αρδευτικούς σκοπούς. Σε αυτή την περίπτωση οι ευδιάλυτοι ρύποι του ποταμού που θα περνούν στα υπόγεια ύδατα και θα επηρεάσουν τις εξοχικές κατοικίες που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις, καθώς και τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής που θα χρησιμοποιούν το νερό για άρδευση.

Παραβιάσεις

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Εύβοιας στις 27/10/09 διαπίστωσε μια σειρά περιβαλλοντικών παραβιάσεων από την ΛΑΡΚΟ σε σχέση με τις αποθέσεις της. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν διαθέτει άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δεν διαθέτει χώρους ασφαλούς αποθήκευσης των επικίνδυνων αποβλήτων και δεν έχει αποκαταστήσει κάποιες αποθέσεις στείρων εμπλουτισμού κατά παράβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων. Η διεύθυνση περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ, χωρίς να έχει κάποιο εμφανές αποτρεπτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Παράνομη λειτουργία εδώ και 20 χρόνια

Χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λειτουργεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια το ορυχείο βωξίτη της εταιρείας ΕΛΜΙΝ στη Φθιώτιδα. Το δασαρχείο Λαμίας και η Διεύθυνση Δασών του Ν. Φθιώτιδας έδωσαν εντολή για αναστολή της λειτουργίας του ορυχείου, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους της ΕΛΜΙΝ. Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι δασικές υπηρεσίες αποφεύγουν να αποφανθούν περί της νομιμότητας ή μη της άδειας επέμβασης, παρά το γεγονός ότι στοές υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960. Το δασαρχείο, από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία και πως η λειτουργία του επηρεάζει το υπέδαφος της περιοχής. Το ορυχείο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης άλλα οι είσοδοι - έξοδοι αυτού βρίσκονται εκτός των ορίων του Δρυμού.

Το θέμα έχει φτάσει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος που εξετάζει το ζήτημα εστιάζοντας όμως στο γεγονός ότι το ορυχείο της ΕΛΜΙΝ λειτουργεί εδώ και δεκαετίες χωρίς καν να έχει άδεια λειτουργίας, όπως σημειώνει υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο, καθώς υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία σχετικά με τις δραστηριότητες στο υπέδαφος των προστατευόμενων περιοχών και κανείς δεν επιθυμεί να σταματήσει τη λειτουργία του το ορυχείο, άλλα αυτή να είναι σύννομη. Ειδικά σε μια τέτοια περίοδο σημειώνουν ότι κανείς δεν θέλει να χάσουν τη δουλειά τους οι 200 περίπου εργαζόμενοι του ορυχείου.

Επισημαίνουν ακόμη ότι «ιδιαίτερα, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη, υλοποιήθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων, με πλημμελή σχεδιασμό και προκάλεσε αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής κυρίως με τις εκσκαφές, τα μέτωπα σηράγγων (στοών) και τις εκτεταμένες εναποθέσεις «στείρων» υλικών και έχουν οδηγήσει στην κατάληψη ή την αποψίλωση τμημάτων δασών και δασικών εκτάσεων, στη διακοπή της φυσικής συνέχειας του γήινου ανάγλυφου και στην αλλαγή των φυσικών γεωμορφολογικών διεργασιών».

Ζημιές και προβλήματα

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδηρονικελίου (FeNi), στο κόσμο με ετήσια παραγωγή 1.2 -1.5 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος. Στην περιοχή της Βόρειο-κεντρικής Εύβοιας διαθέτει πέντε μεταλλεία επιφανειακής εκμετάλλευσης και δυο εγκαταστάσεις θραύσης και κοσκίνισης. Τα τελευταία χρόνια η ΛΑΡΚΟ παρουσιάζει σοβαρές ζημιές και προβλήματα ρευστότητας που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της. Η εταιρεία είναι ουσιαστικά κάτω από κρατικό έλεγχο, αφού μέτοχοι της είναι το Δημόσιο (33,5%), η Εθνική Τράπεζα (36,43%), η ΔΕΗ (28,56%) και η κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ (1,51%)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: