8 Ιουν 2010

«Ξεσκονίζουν» τα σύνορα για παράνομη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Το κουβάρι της παράνομης διακίνησης στερεών αποβλήτων άρχισαν να ξετυλίγουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Κατά την διάρκεια 380 διασυνοριακών ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια από Ελλάδα και Βουλγαρία το χρονικό διάστημα από 31/5/2010 έως 2/6/2010, εντοπίστηκαν δεκάδες (περί τα πενήντα) φορτηγά, όπου με τα διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, μετέφεραν «αλεσμένα» στερεά απόβλητα, παλαιά μέταλλα και καλώδια (scrap) και χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων.


Αμέσως, ελήφθησαν δείγματα φορτίων, αντίγραφα συνοδευτικών παραστατικών μεταφοράς, καθώς και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των αποβλήτων και να επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, παράνομης μεταφοράς χρησιμοποιημένων συσσωρευτών (που αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα), υπήρξε κατάσχεσή τους και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου.

Ο νόμος της σιωπής

Το έργο των κλιμακίων που διενήργησαν τους ελέγχους, συνέδραμαν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΣΔΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών και τα Αστυνομικά Τμήματα Προμαχώνα και Εξοχής, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα χρήματα από την παράνομη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι πάρα πολλά.

Γι΄ αυτό και κυριαρχεί, ο «νόμος της σιωπής». Μια ομερτά, που όποιος την σπάσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα βρει (όπως, άλλωστε, έχει συμβεί) την επιχείρησή του, καμένη.

Τα «αλεσμένα» στερεά απόβλητα προορίζονται, ως καύσιμο υλικό, κυρίως στις βιομηχανίες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ τα μέταλλα και τα καλώδια τα λιώνουν για να πάρουν νέο μέταλλο. Εξίσου κερδοφόρα είναι και η παράνομη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, τις οποίες σπάνε, για να πάρουν τον μόλυβδο.

Παράνομες 9 στις 10 μονάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένη περιοχή του λεκανοπέδιου, όπου εννέα στις δέκα μονάδες, είναι παράνομες. Κι εάν σε αυτές συνυπολογίσουμε τους πλανόδιους (κυρίως, Ρομά), που, επίσης, δραστηριοποιούνται στην παράνομη διαχείριση στερεών αποβλήτων (χωρίς, φυσικά, τα κέρδη των προαναφερθέντων μονάδων), καθίσταται απολύτως σαφές το μέγεθος του προβλήματος και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πως, όμως, λειτουργεί το κύκλωμα; Υπάρχουν δύο μονάδες: οι λειτουργούσες με άδεια και οι άνευ άδειας. Οι αδειοδοτημένες μονάδες έχουν άδεια είτε Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και η αμοιβή τους είναι με βάση την ποσότητα (τόνο) διαλογής, είτε άδεια για την Διαχείριση Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων

Χρησιμοποιώντας τις εν λόγω άδειες, κάποιες από τις προαναφερθείσες μονάδες, προχωρούν και σε παράνομη διαχείριση.Με διαχωρισμένα, δηλαδή, ανακυκλώσιμα υλικά, μεταφέρουν και στερεά απόβλητα (όπως οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας).

Σημαντικές παραβάσεις, όμως, διαπιστώνονται και από τις μονάδες που έχουν άδεια διαχείρισης Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων. Οι εν λόγω μονάδες, αναμιγνύουν και επικίνδυνα απόβλητα (ακόμη και ληγμένα φάρμακα), τα οποία εν συνεχεία πωλούν ως καύσιμη βιομάζα, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα;

Πέραν των συνεχών ελέγχων, με την εφαρμογή ηλεκτρονικής καταχώρησης των διαχειριζόμενων ποσοτήτων.


Δήλωση Μ. Καραβασίλη στο ΣΚΑΪ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...

Τα απόβλητα δεν δηλώνονται κυρίως όταν είναι επικίνδυνα δήλωσε στο ΣΚΑΪ η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η Πολιτεία προσπαθεί εδώ και 1,5 χρόνια εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει με τα επικίνδυνα στερεά απόβλητα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει σημεία σε διάφορες περιοχές της χώρα με επικίνδυνα απόβλητα» τόνισε.

Υπάρχει διακίνηση αποβλήτων στους Άγιους Θεοδώρους στην Κόρινθο και στην Εύβοια στο Δήμο Μεσαπίων τόνισε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: